Torna la tensió laboral al Metro de Barcelona. L’assemblea de treballadors celebrada al matí de dilluns ha decidit paralitzar les negociacions que en marxa amb l’empresa. També ha acordat que dimiteixi la comissió negociadora i que plegui el comitè d’empresa, segons han explicat fonts d’aquest organisme. En assemblees posteriors s’ha acordat que mentre no es desencalli la situació el comitè no convoqui noves vagues.
L’espurna que ha tornat a encendre el conflicte és el contenciós que mantenen els treballadors amb la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i de retruc amb l’Ajuntament de Barcelona en relació amb els serveis mínims aplicats en la vaga que es va realitzar el 15 de juny passat coincidint amb la celebració del festival Sonar.
La vaga realitzada durant la celebració del Sonar va comptar amb uns serveis mínims fixats pel Departament de Treball, que el comitè d’empresa de Metro considera ajustats a dret. Però, en converses informals l’empresa ha anunciat que recorrerà a decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això s’interpreta per part de la plantilla com el trencament d’un acord de no-bel·ligerància que regeix durant la negociació de la renovació del conveni, segons ha explicat Ignacio Pérez, secretari de la secció sindical de CCOO.
L’Assemblea de treballadors del Metro del matí acostuma a ser la que té més concurrència i la que marca la pauta a les altres dues que se celebren durant la jornada.
A la reunió CCOO ha presentat una proposta segons la qual s’aturaven les negociacions amb l’empresa fins que aquesta no es comprometés a no presentar la denúncia dels serveis mínims. “No pot ser que a nosaltres, els treballadors, se’ns exigeixi aturar tota acció reivindicativa durant les converses i l’empresa, paral·lelament presenti aquesta acció legal que atempta contra els nostres drets sindicals”, ha dit Pérez.
Dimissió de la comissió negociadora
L’assemblea ha aprovat, també que dimiteixi la part social de la comissió negociadora. També ha decidit l’assemblea que dimiteixi el comitè d’empresa i iniciar un procés electoral nou.
Per la seva banda, José Ángel Ciércoles, delegat de CGT, el sindicat que ostenta la presidència del comitè d’empresa de Metro ha mostrat l’acord d’aquest sindicat a aturar les negociacions fins que TMB no es comprometi a frenar o retirar el recurs judicial. Tampoc mostren oposició a CGT a la dimissió de la comissió negociadora i l’elecció d’un nou equip. Pel que fa a la petició de dimissió del comitè d’empresa es considera que té poques possibilitats de tirar endavant, perquè per ser efectiva haurien d’acordar-ho els organismes corresponents de cadascuna de les sis organitzacions amb presència al comitè, en el cas de la CGT l’assemblea d’afiliats, i després haurien de plegar individualment tots els delegats i també els suplents, cosa que situaria el nombre de persones a dimitir “en unes 300”, i el procés hauria de tornar a començar.
El que sí que té clar Ciércoles és “demà la comissió negociadora només ha de presentar-se davant l’empresa comunicar la decisió i plegar”.
Vaga durant el congrés de mòbils?
Tot i que no ha estat objecte de debat ni de votació en la primera de les assemblees de treballadors de Metro, entre els assistents s’ha demanat que es preparin vagues coincidint amb la celebració a Barcelona del congrés mundial de la telefonia mòbil, previst per a l’inici de 2017. En altres assemblees s’ha decidit aturar també les vagues i demanar als sindicats que forme part del comitè que presentin una posició unitària per debatre amb TMB.
El malestar de la plantilla de Metro té el seu origen en el bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu. Això ha fet que els treballadors tinguin congelat el salari des de fa quatre anys. A més, els contactes topen amb l’opacitat que hi ha per part de l’empresa a fer públics detalls sobre els salaris i els noms dels treballadors de fora conveni.