L’Ajuntament del Prat de Llobregat té en marxa un programa de capacitació professional pensat especialment per formar dones en oficis i treballs en sectors que havien estat històricament masculinitzats.
L’Ajuntament del Prat ha endegat per primer cop un curs d’Iniciació al manteniment de 240 hores de durada, repartides entre la teoria i les pràctiques en empresa. El curs s’emmarca en el Programa d’Ocupació a la Indústria Local (OIL) de la Diputació de Barcelona, que pretén fomentar la competitivitat de la indústria local i al mateix temps generar ocupació de qualitat, en el marc de les estratègies territorials de desenvolupament econòmic.
Un dels elements destacables del curs és que un 20% dels alumnes que el segueixen són dones. El programa implica l’adquisició de coneixements bàsics de diferents vessants del manteniment industrial (mecanització, instal·lacions d’aigua, calefacció, ventilació, refrigeració i electricitat.) i així millora les seves competències professionals i, per tant, la seva ocupabilitat.
Segons el consistori, L’objectiu final és que l’alumnat pugui trobar feina com a auxiliar de muntatge i manteniment d’equips de calefacció, climatització o elèctrics, o d’instal·lació de xarxes de distribució d’aigua.
Marta Mayordomo és la regidora, tinenta d’alcalde de desenvolupament econòmic del Prat de Llobregat, responsable del programa. Explica que especialitzar en el manteniment industrial i amb un clar enfocament de gènere té a veure amb el fet que «tenim clar que tant a la ciutat, com a la comarca, com al conjunt de Catalunya s’ha configurat un mercat de treball on es dóna un pes important de l’àmbit dels serveis, cosa que implica que hi hagi unes condicions laborals més precàries i també uns salaris més baixos».
Treballadores per a la nova indústria
A l’hora d’elaborar el programa es va tenir en compte, explica la regidora, el fet que la comarca, el Baix Llobregat, té una base industrial molt potent, amb una creixent especialització en l’àmbit de la logística i les empreses auxiliars. Per tant es va pensar a formar persones per cobrir els llocs de treball que requereixin les empreses d’aquest tipus atenent també al fet constatable que les condicions laborals, salarials i fins i tot de conciliació són millors a la indústria que en altres àmbits com el comerç o els serveis.
Un altre element que va influir en el fet d’enfocar els cursos cap a l’especialització de dones en tasques com el manteniment industrial és que el seu contingut (mecanització, instal·lacions d’aigua, calefacció, ventilació, refrigeració i electricitat) capacita per assumir diverses tasques en l’àmbit comarcal. A més del Prat hi col·laboren els municipis de Viladecans, Castelldefels, Gavà i Sant Boi. També ho fa el consell comarcal i la Diputació de Barcelona, que és qui té en marxa el Programa d’Ocupació a la Indústria Local (OIL).
«Fins fa poc es podia considerar que treballs directament industrials podien no ser adients per a les dones, però els canvis que està experimentant la producció industrial fan que cada cop sigui més necessari un coneixement tècnic i altres habilitats més que la força física» diu Mayordomo. En aquest sentit explica que en les pràctiques que es fan en empreses «els seus responsables ens han dit que algunes tasques les realitzen més bé les dones que els homes, potser perquè tenen més habilitats manuals, per la qual cosa pensem que no hi haurà problemes en els processos de selecció perquè puguin treballar en feines que fins fa poc es consideraven només per homes», diu.
En el fons la intenció que tenen els responsables municipals amb els nous cursos de formació ocupacional és optar més per la qualitat de la feina que s pot aconseguir després d’obtenir la titulació, que només buscar una ocupació. S’ha de pensar que, dins del terme municipal del Prat hi ha l’Aeroport, on hi ha una oferta important de llocs de treball vinculats amb els serveis, especialment el comerç, però, al mateix temps aquestes ofertes laborals pateixen d’una temporalitat i una inseguretat major que en altres sector, com en la indústria.