L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona té previst destinar 5,3 milions a l’Economia Social i Solidària (ESS) l’any 2017. D’aquesta xifra 2,8 milions correspondran a despesa corrent i la resta, 1,2 milions a inversions. Les quantitats formen part del pla d’impuls de l’ESS de Barcelona, presentat dilluns passat, que preveu una despesa en el conjunt de la legislatura de 24,5 milions. En conjunt i desglossat en apartats, 16 milions es destinarien a despesa corrent i 8,5 a inversions
El pla, presentat per Jordi Via, comissionat per a l’ESS al consistori barceloní consta un gran nombre de mesures tendent a potenciar aquest sector. A la capital catalana treballen en l’ESS 53.000 persones ocupades en entitats del tercer sector, societats laborals, cooperatives i iniciatives d’economia comunitària. Hi ha també unes 500.000 persones que són sòcies de cooperatives de consum i 113.000 mutualistes.
Tal com va esbossar Via a l’inici del mandat, el pla és la translació de les idees inicials a projectes. Així, es preveu donar suport a iniciatives emblemàtiques per a la ciutat en matèria del què el consistori anomena economia plural.
Un d’aquests elements clau és impulsar Coòpolis, un recurs per al foment de l’ESS a la ciutat. Aquest projecte té com a objectiu ser una cosa semblant al que en economia convencional ha estat Barcelona Activa. Comptarà amb espais d’assessorament i formació i un viver de nous projectes, estarà a Can Batlló, el recinte industrial de Sants, a Barcelona.
Un altre projecte clau és el suport al hub de la bicicleta a Can Picó, una iniciativa que duu a terme la cooperativa Biciclot i que servirà per tirar endavant el dit eix Pere IV de foment de l’economia social.
Vi de Barcelona amb contingut social
Un altre element estratègic previst en el pla és el suport a Can Calopa. Es tracta d’un projecte de reruralització urbana i inserció sociolaboral. Aquesta iniciativa es tira endavant amb la cooperativa d’iniciativa social l’Olivera, que produeix a Collserola vins de gran qualitat en camps propietat del consistori de Barcelona. A més, hi ha un apartat destinat a la recuperació del patrimoni cooperatiu de la ciutat de Barcelona.
El pla presentat té altres aspectes nous pel que fa al foment de l’economia social. Així, preveu arribar a acords amb entitats de banca ètica per promoure el cofinançament de projectes d’economia social i solidària. A més, contempla posar en funcionament programes d’acompanyament i formació per incrementar les capacitats de gestió econòmico-financera de les ESS.
Tot i que no forma part d’aquest apartat, l’ajuntament de Barcelona té un compromís amb les entitats de banca ètica consistent a dipositar en forma de dipòsits fins a 50 milions d’euros, segons explica Via. Aquests diners formen part del romanent que el consistori té per respondre en moments d’estres financer.
Territorialment l’Economia Social i Solidària a Barcelona configurarà tres eixos al voltant de la zona de Pere IV, a Poblenou i la zona del Besòs; l’eix muntanya, a Collserola i l’Eix de Can Batlló a Sants.
Però, l’equip de govern de l’ajuntament de Barcelona vol que l’economia social i solidària impregni tota la seva actuació de foment de l’activitat i de l’ocupació. En aquest sentit, per exemple, la pràctica educativa de Barcelona Activa quedarà impregnada de la forma de fer de l’economia solidària. Així, entre les possibilitats de formació s’afegeixen les corresponents a crear cooperatives i altres empreses socials.
Tota l’activitat municipal haurà de notar l’impuls del pla de l’ESS. Així per exemple el comissionat participarà en la Taula d’habitatge cooperatiu. També prendrà part en la promoció de l’operador energètic que planeja l’ajuntament o en projectes d’economia social com la creació de mercat social en els mercats municipals.
No hi ha comentaris
Pingback: Barcelona Activa amplia la seva oferta de formació incorporant l'Economia Social