Els treballadors autònoms i de les empreses subcontractades de Telefónica i Movistar, han exterioritzat pels carrers de Barcelona el seu malestar. També ho han fet a les xarxes, amb l’etiqueta #Huelga TotalMovistar.
De fet, a les empreses que treballen per compte de la multinacional espanyola de les telecomunicacions, fa dies que es nota la mala maror. El col·lectiu és ampli. Algunes fonts parlen de fins a 160.000 persones que tenen vinculació directa o indirecta amb l’antiga Telefónica. Només a Catalunya es compten 624 empreses i uns 30.000 treballadors, autònoms o subcontractats, que operen per compte del grup .
La protesta dels subcontractats i els autònoms vinculats a Movistar va esclatar el 28 de març passat quan en diverses assemblees es va decidir plantejar vaga general indefinida fins a aconseguir que la societat dominant s’assegui a negociar amb els representants dels col·lectius de treballadors. En algunes províncies la vaga va començar immediatament, en altres el moviment s’ha anat estenent de forma creixent.
Un element que dificulta la mobilització és la falta d’estructures sindicals potents que hi donin suport. La primera convocatòria de vaga la va fer una organització obrera: Acció Sindical de Telefónica (AST). Posteriorment, el sindicat Co Bas, i més tard a Catalunya l’organització, en Construcció, han anat desgranant convocatòries. Finalment els treballadors, autònoms o vinculats a empreses que depenen totalment de les comandes del grup dominant, funcionen de forma assembleària.
L’acció dels treballadors, fruit de les dures condicions salarials i de treball a les que el sistema de concessions en bucle suposa, s’ha radicalitzat i les convocatòries de vaga s’han presentat fins ara a escala estatal. CGT a Catalunya ha presentat al seu torn una convocatòria per al 14 d’abril. Ho ha fet en aquesta data, segons la central per respectar els terminis que fixa la llei.
Els treballadors que convoquen la vaga volen fer valer el principi d’igual treball, igual salari, o en el seu defecte aconseguir un conveni col·lectiu que afecti a tots els que fan la mateixa feina. Com a referència posen les condicions d’ingrés dels treballadors a Telefónica, condició que hauria d’afectar els centenars d’empreses que el grup contracta de forma segmentada. Això eliminaria el que a CGT anomenen els falsos autònoms, «sotmesos a una precarietat esclavista».
Reclamen també, en la seva plataforma de màxims, que tots els treballadors entrin en plantilla de Telefónica/Movistar i que en cas d’acomiadament improcedent l’afectat pugui triar entre reingressar o cobrar una indemnització. També demanen que no hi hagi acomiadaments per baixes laborals justificades i que en cas de guàrdies laborals es permeti la compensació entre treball i vida familiar, amb compensacions com les que reben els treballadors de Movistar.
Si es parla amb vaguistes de forma individual, les queixes són intenses. Hi ha casos d’autònoms que cobrem 700 euros mensuals i a canvi d’aquests ingressos han de pagar ells el transport fins als llocs on els assignen treball i també per exemple, posar-hi el seu telèfon particular com a mitjà de contacte amb l’empresa que els contracta. De fet, sembla que l’anunci d’una nova baixada de salaris ha estat l’espurna que ha encès el foc de la protesta.
A Barcelona, la mobilització s’ha pogut veure al carrer. Piquets de vaga van envoltar durant el matí de dimecres la seu a Catalunya de Movistar. Més tard, amb una convocatòria feta a través de les xarxes s’ha produït una segona concentració davant la botiga del grup de telecomunicacions a Plaça de Catalunya.
El malestar laboral sembla que no es limita als treballadors d’empreses subcontractades i als autònoms, sinó que, segons fonts laborals podria encomanar-se als treballadors de la plantilla de Movistar.
No hi ha comentaris
Pingback: Per què tens problemes amb el telèfon o el mòbil aquesta setmana? | Xarxa Penedès
Pingback: El servei tècnic subcontractat de la central de Movistar a Molins de Rei se suma a la vaga indefinida | Viu Molins de Rei