La vaga de museus a Barcelona entra en un impàs i dóna marge a la negociació per resoldre el conflicte. En una assemblea celebrada ahir, els treballadors dels onze equipaments afectats van decidir mantenir la convocatòria d’aturada per a avui, deixar sense efecte la del dijous 5 i mantenir la del dia 12 a l’espera del que donen de si les converses entre les parts que estan havent-hi aquests dies. En un comunicat, el sindicat que els representa, Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), ha argumentat la protesta d’avui en «la imposició d’uns serveis de seguretat abusius, que suposen una restricció del dret de vaga d’una dimensió i gravetat inaudites». Un portaveu de l’organització assegura que aquests serveis «són completament il·legals perquè cap dels treballadors cridats a la vaga realitza aquestes de seguretat, ja que estan externalitzades a empreses de seguretat específiques. En cap de les convocatòries anteriors s’havien fixat i és un abús».
Les mateixes fonts han afegit que «durant la jornada de vaga d’avui, marcada per aquesta imposició, la Fundació Miró, per exemple, ha obert només el personal designat com a servei de seguretat, cosa que demostra que això és un artifici per buidar de contingut la vaga, fet que ha estat posat en coneixement d’Inspecció de Treball que ha cursat visita al centre». Tot i això, SUT ha valorat «el procés de negociació que han proposat les empreses i està disposat a suspendre cautelarment la vaga, un cop feta aquesta primera jornada, fins dijous 12 d’abril per tal de realitzar les reunions proposades per la part empresarial.» El sindicat ha afegit que es podria activar de nou l’aturada «en cas que les empreses adoptessin mesures repressives derivades de l’exercici del dret de vaga».
La Sala Ciutat, el Museu del Disseny, el Museu de la Música i el servei de sales de l’Arxiu Històric avui han tancat, mentre que la Fabra i Coats i el MACBA no estaven oberts al públic. Per a demà dimecres hi ha prevista una reunió amb les empreses a la seu del Departament de Treball. En relació a la oferta de mediació expressada per l’Ajuntament de Barcelona, SUT afirma que «no ens ha arribat cap proposta en aquest sentit per part del consistori. Per l’experiència que tenim fins ara, aquest tipus de declaracions es fan de cara a la galeria i sense cap intenció de dur-les a terme».
La mobilització afecta el personal d’onze museus gestionats per dues empreses, Magmacultura i Ciutart. De la primera depenen Museu Picasso, Sala Ciutat, MACBA i CCCB; i de la segona el Museu del Disseny, l’Arxiu Històric, Fabra i Coats, Museu de la Música, Fundació Tàpies, i Fundació Miró. Les reivindicacions plantejades es refereixen a tot tipus de qüestions: que tots ells siguin fixos indefinits o fixos discontinus de l’empresa principal o subsidiàriament amb un compromís indefinit de subrogació completa; la recuperació de festius treballats, una única categoria laboral d’informador, o disposar de mobiliari ergonòmic. En destaca especialment una que és la petició “de cobrar abans de final de mes” i que el full de nòmina “s’entregui sense que s’hagi de demanar i que sigui clar”.
1 comentari
Gràcies per la noticia!
Només dir que el total de centres que de moment s’han sumat a les mobilitzacions són 10, no 11.