Des de març de 2020 que va ser la darrera reunió de la comissió negociadora del conveni col·lectiu de la indústria flequera a la província de Barcelona per als anys 2021 i 2022, no han hagut més reunions ni presencials ni telemàtiques.
Com ja va passar fa uns anys, les dues patronals del sector de la indústria flequera de Barcelona i província han signat amb CCOO la pròrroga i adequació de taules salarials al salari mínim interprofessional del conveni per els anys 2020 i 2021. La UGT opina que aquesta pròrroga arriba “sense cap millora salarial i social, obviant les reivindicacions dels treballadors i treballadores plantejades pel nostre sindicat”. En conseqüència, la UGT FICA de Catalunya no ha signat aquest acord.
Per al sindicat, expliquen, “és incomprensible que es menystinguin tots els treballadors i treballadores del sector que han treballat als forns i fleques durant els moments més durs de la crisi de la covid- 19, encara més si tenim en compte que altres convenis del sector de l’alimentació de la província de Barcelona, com el de pastisseria o el de xocolates, han tingut increments salarials amb clàusula de revisió salarial durant aquest període”.
En aquest sentit també, la UGT FICA de Catalunya reivindicaven la reducció de jornada anual de 24 hores i increments salarials d’acord a l’increment de preus i amb clàusula de revisió salarial per evitar la pèrdua de poder adquisitiu del treballadors i treballadores del sector.
El mateix va passar amb els anys 2018 i 2019, quan UGT FICA tampoc va signar el conveni perquè entenia que es tractava “d’un conveni obsolet, que no millora les condicions mínimes recollides a l’Estatut dels Treballadors pel que fa a jornada, categories professionals i permisos, i que manté salaris per sota dels 14.000 euros anuals”.
En aquella ocasió, el conveni també s’havia preacrodat entre CCOO i el Gremi de Flequers de Barcelona. Des de la UGT explicaven que pel que fa als salaris, els treballadors i les treballadores estan perdent poder adquisitiu des del 2015 (congelació salarial) i amb els increments pactats, “otalment insuficients”, deien que continuaria aquesta pèrdua. A més, amb aquestes condicions, es mantindrien salaris per sota dels 14.000 euros anuals. Tampoc hi havia revisió salarial, i els increments només s’aplicarien al darrer trimestre del 2018.
Ja aleshores deien i entenien que aquest conveni, que empara uns 5.000 treballadors i treballadores d’unes 1.000 empreses a la província de Barcelona, “està lluny de les millores que hauria de recollir el sector, de manera que no el signarem”.