El dimarts el ple del Congreso de los Diputados va donar llum verda a la Proposició de Llei del Parlament Basc per crear un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant amb 296 vots a favor, 1 en contra i 52 abstencions. La proposició de llei determina l’estructura organitzativa d’aquest fons, amb un consell rector, una secretaria general i unitats administratives perifèriques. De la mateixa manera, estableix l’obligació de cotització a aquest fons de totes les empreses definides en el número 2 de l’article 1 de l’Estatut dels Treballadors, així com de les mútues d’accidents de treball i malalties professionals.
Abans d’aquesta aprovació sindicats i organitzacions de víctimes de l’amiant deien que les persones afectades per l’amiant, tant en exposicions laborals com ambientals, tenen greus dificultats per a veure rescabalat el mal sofert a causa dels obstacles que massa sovint posen les empreses, les Mútues i fins i tot de la pròpia administració a través de l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Aquests obstacles condemnaven a les persones malaltes i a les seves famílies a un calvari administratiu i judicial que s’ha prolongat durant anys. “Una odissea d’incerteses, tràmits, recursos, sentències i apel·lacions que en massa casos es resol quan la víctima ja ha mort, impedint-li veure reconeguts els seus drets en vida; i que en el cas de les exposicions ambientals s’incrementen les dificultats per la dificultat en els processos judicials a establir la relació causal”, deien des de la UGT, CCOO i la Federació Estatal d’Associacions de Víctimes de l’Amiant, qui es van dirigir per carta a la taula i als portaveus de la Comissió Parlamentària de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a sol·licitar el vot favorable de tots els grups a aquesta proposició de Llei.
Per a les organitzacions signants de la carta l’aprovació del Fons de Compensació per a les Víctimes d’Amiant “és l’única manera de començar a saldar un deute que com a societat s’ha contret amb els qui continuen emmalaltint i morint per unes exposicions que es podien i s’haurien d’haver evitat”.
Ara, la UGT celebra que després d’anys de reivindicacions s’hagi aconseguit que per fi es reconeguin els drets dels treballadors i treballadores així com de les seves famílies, amb l’aprovació per part dels diferents grups parlamentaris de la creació d’un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant.
El text on es proposa aquesta compensació parla de la reparació íntegra dels perjudicis tant de la persona que hagi obtingut el reconeixement d’una malaltia professional ocasionada per l’amiant com de la que hagi patit un perjudici resultant d’una exposició a aquest material.
Històricament es relaciona l’amiant amb operatives estretament lligades a la construcció, però des de la UGT FICA expliquen que això res té a veure amb la realitat: “l’amiant està o ha estat present en molts dels sectors de la nostra federació, bé per les característiques d’edificació dels nostres centres de treball, com pels avantatges que en el seu moment tenia la seva utilització”.
I és que les propietats de l’amiant i el seu baix cost van facilitar el seu ús en molts sectors d’activitat, la seva resistència a la calor, a l’abrasió, aïllament tèrmic i acústic, així com la seva baixa conductivitat, van propiciar que en sectors com poden ser el siderometal·lúrgic, de l’automòbil, químic, tèxtil i construcció, la utilització de l’amiant fos una pràctica habitual en el procés productiu, per la qual cosa l’exposició a aquest agent cancerigen que ha ocasionat la perdúa de treballadors ha estat molt present.
Des de la UGT FICA de Catalunya valoren positivament aquesta mesura encara que entenen que arriba tard, “ja que la salut i seguretat dels treballadors i treballadores així com de les seves famílies és un dret que recull la normativa vigent en matèria de seguretat i és en les empreses on s’ha de donar compliment a aquest dret a un treball digne i saludable, a través de la prevenció amb la finalitat de no haver de lamentar més morts en l’entorn laboral”.
Així mateix reiteren la necessitat d’un pla de retirada dels materials que contenen amiant, ja que aquest material altament perillós és present en moltes de les empreses dels nostres sectors i per tant hauria de ser una prioritat per a l’administració.