El mes de maig Catalunya se situa amb 481.817 persones desocupades, mostrant un ritme de recuperació lent i basat en ocupació de baixa qualitat, alta temporalitat, rotació laboral i amb forta exclusió del mercat de treball dels col·lectius més vulnerables. Així ho denuncien els sindicats. Amb tot, continua l’alta afectació de persones treballadores en ERTO amb un futur incert, que juntament amb les persones que es troben sense feina, necessiten de mesures urgents per reactivar l’economia i el mercat de treball. Per tot això, CCOO demana articular de manera immediata tots els instruments de protecció social possibles per tal d’arribar a les persones que han quedat sense recursos bàsics, ja que de moment recursos com la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital no estan donant la resposta necessària.
La UGT s’hi suma i també diu que les conseqüències econòmiques i socials de la covid-19 estan augmentant el nombre de famílies i persones en situació de risc de pobresa. A l’increment del nombre de persones en situació d’atur que no cobren prestacions per desocupació, que aquest mes arriba gairebé al 50% (245.858 persones), s’hi afegeix que “els governs no estan al nivell, ja que no són capaços de donar una resposta adequada ni suficient amb l’Ingrés Mínim Vital, que només aconsegueix a tenir impacte sobre un 11% de llars Catalanes sense cap tipus d’ingressos, i tampoc s’avança en la compatibilització d’aquesta prestació amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC)”.
Aquest mes de maig del 2021 deixa una xifra de 481.817 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Respecte el mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 15.368 persones (3,1% menys). La població menor de 25 anys registra una caiguda de 3.603 joves sense feina (-9,3%) respecte l’any anterior, i fa que a Catalunya hi hagi un total de 35.112 joves que cerquen feina sense èxit. Les dones representen el 55,5% del total de persones sense feina. És destacable la reducció de l’atur exclusivament dels homes (-1,9%) respecte fa un any, mentre que les dones han augmentat en un 1,1%.
El total de nous contractes registrats a Catalunya el mes de maig és de 219.523, dels quals el 85,5% són de caràcter temporal. Respecte el maig de 2020, la contractació indefinida ha augmentat en 17.169 contractes i la temporal en 96.022 contractes. Respecte el mes d’abril, s’han signat 65 contractes indefinits i 21.660 contractes temporals més. Per sectors, del total de contractes signats, el 75,68% ha estat del sector serveis (166.138 contractes). El 64,03% del total de la contractació d’aquest mes ha estat temporal i del sector serveis (140.552 contractes).
Pel que fa als ERO, del total presentat en la primera onada de la pandèmia Covid-19, 31.969 persones encara es troben en situació d’ERTO a Catalunya (6.123 menys que el mes anterior). D’elles, 20.137 es troben en situació d’ERTO per força major. A més, 80.120 persones també estan en situació d’ERTO com a conseqüència de la pròrroga d’aquest mecanisme per donar resposta a la segona onada de la Covid-19 (18.347 menys que el mes anterior). D’aquestes, 3.931 persones estan en ERTO per impediment, 36.461 persones per limitació, 33.249 persones són de sectors especialment afectats i 6.479 formen part de la cadena de valor dels àmbits més castigats.
Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya apunta que tenir un nou govern és la millor garantia pel lideratge públic en la transformació d’un model productiu que ha de tenir el seu centre en el treball de qualitat. Aquest lideratge passa per la concertació de les polítiques i per la dotació dels recursos necessaris en un marc pressupostari que s’ha d’actualitzar urgentment, diuen. Així, apunten que l’ampliació de la protecció dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació suposa una garantia per a moltes persones que treballen en sectors molt afectats.
També valorem que les dades macroeconòmiques traslladen una reducció del consum intern que llastra la recuperació per la reducció de la renda disponible de les llars catalanes. “Recuperació i estabilitat passen per satisfer el dret a un treball de qualitat, el que reclama un increment del Salari Mínim Interprofessional i la derogació de la reforma laboral”, afirmen.
Per la seva banda, la UGT recorda que el maig és un mes tradicionalment positiu per la reducció de l’atur, l’increment de la contractació i la creació d’ocupació i apunten que aquest any, les dades mostren una evolució favorable d’aquests indicadors degut a la finalització de l’estat d’alarma i la consolidació del procés de vacunació de la població. No obstant, mostren preocupació per les persones en situació d’atur i en ERTO. A més, també denuncien que “la creació de llocs de treball, la disminució de l’atur i l’augment de la contractació es fa novament a costa de treball precari”.
Aprofiten per celebrar de nou la pròrroga dels ERTO fins setembre perquè entenent que aquesta “és imprescindible per tal d’allargar les mesures d’escut social per a les persones treballadores, gairebé 1.330.000 persones a Catalunya, mantenir la cobertura dels sectors més afectats per la pandèmia, i facilitar la reactivació econòmica”.
Per assolir tots aquests objectius, la UGT demana uns pressupostos socials, amb més inversió pública, recuperant i superant els nivells de 2010, previ a les retallades, capaços de fer front a les necessitats de les persones i les empreses amb més dificultats, i una distribució de la riquesa més equitativa i una fiscalitat suficient per afrontar l’emergència derivada de la pandèmia i assegurar la sostenibilitat i millora de l’estat de benestar. També la derogació immediata de les reformes laborals dels anys 2010, 2012 i successives en la seva totalitat, com a punt de partida imprescindible per a la sortida de la crisi econòmica, on els salaris i les condicions laborals dignes i el treball de qualitat siguin els fonaments sobre els quals construir un nou model de mercat laboral.
També demanen utilitzar els fons europeus de reconstrucció, transformació i resiliència i els Next Generation per impulsar polítiques de reactivació econòmica, que ens dirigeixen cap a un nou model econòmic i productiu més just, solidari i sostenible, capaç de generar ocupació de qualitat. Així com l’increment del Salari Mínim Interprofessional fins al 60% del salari mitjà del país.
Altres reclamacions serien la reducció per llei de la jornada laboral fins a les 32 hores setmanals, arribant a acords de reducció i racionalització de les jornades per aconseguir l’objectiu de treballar menys, treballar millor i cobrar més o l’impuls d’un pla de xoc contra la sinistralitat i el compliment per part de les empreses i les administracions de l’obligació de garantir la seguretat i la salut de tots dels treballadors i les treballadores consensuant i establint les mesures i els protocols necessaris per desenvolupar el seu treball.
No hi ha comentaris
Mercenaries
Circle Orboros
Mercenaries
Trollbloods
Mercenaries
Cygnar
Mercenaries
Mercenaries