El llarg conflicte laboral que afectava a Televisió de Catalunya ha tingut una sortida gràcies a la sentència que ha donat la raó als treballadors en la seva oposició al RAV, un acord que implicava una reducció salarial del 5% i que va ser declarat il·lícit per l’Audiència Nacional. El pacte ha permès recuperar el conveni i tirar enrere els descomptes salarials.
El RAV, sigles de Reducció Acord de Viabilitat, era fruit d’un pacte segons el qual els treballadors acceptaven, a canvi de que no s’apliquessin retallades de personal, una reducció dels seus sous equivalent al 5% de la massa salarial entre l’1 de juny de 2011 i el 31 de desembre del 2012. Però, des d’aquella data la societat pública va mantenir el descompte. Ho va fer justificant-ho amb l’argument que no podria tirar enrere la mesura ja que la Generalitat havia suprimit una de les pagues extres. Els treballadors van recórrer judicialment i a la fi el Suprem els va donar la raó. Cal dir que abans aquest procés s’havia produït a Catalunya Ràdio, tot i que el tribunal que va fallar en aquella ocasió va ser el Suprem.
Així doncs, l’’audiència Nacional ha considerar que el descompte era il·lícit des de l’1 de gener de 2012 fins a l’actualitat. Per tant, l’empresa hauria de retornar els diners retinguts indegudament, cosa que posava en greu situació la viabilitat financera de Televisió de Catalunya. Cal pensar que només per a les emissores de radio fonts del col·lectiu Ronda, calculaven al febrer passat que l’empresa pública havia de pagar els seus treballadors uns 750.000 euros l’any, als que caldria sumar uns interessos del 10%, cosa que multiplicat per dos, i només per a la ràdio situava la xifra a retornar en 1,7 milions. Les xifres per a la televisió, segurament s’haurien enfilat fins a límits difícils d’assumir, expliquen fonts sindicals.
Amb l’esmentat taló de fons es va abordar la negociació del conveni col·lectiu, que havia perdut la seva vigència quan l’empresa s’havia negat a renegociar l’anterior tot emparant-se en en la reforma laboral. I les conclusions són les següents.
Per una banda, la direcció de les televisions de Catalunya renuncia a presentar recurs a la sentència de l’Audiència Nacional. El descompte del 5% es deixarà d’aplicar quan l’acord sigui ratificat pels treballadors a principis de setembre. El retorn de la retallada des de 2013 es farà a terminis fins el 2018. La devolució es farà també i de manera immediata als treballadors acomiadats per l’ERO, segons explica en una nota el comitè d’empresa.
El conveni col·lectiu que recuperen els treballadors tindrà dos anys de vigència: 2015-2016 i dos anys més d’ultra activitat, fins al 2018. A més, incorporarà algunes millores per aquells empleats incorporats a les emissores de la Generalitat procedents d’altres empreses l’Ens públic i de limitació dels efectes de la des regulació de la jornada propiciats per la Reforma Laboral. Inclou també el compromís de no fer acomiadaments col·lectius durant el període 2015-2018 i de negociar amb el Comitè els plans d’unificació i confluència de redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio.
El comitè d’empresa de TVC valora, com a conclusió, la recuperació del conveni col·lectiu que va decaure el gener de 2014. També troba positiu haver pogut eliminar el RAV i pactar la recuperació de les quantitats il·lícitament descomptades. En conclusió, la decisió judicial ha posat fi a anys d’enfrontaments i conflicte laboral a TV3. En aquests temps s’han produït un ERO que han suposat sortides traumàtiques de centenars de treballadors i descomptes salarials i de condicions de treball que ara semblen començar a restituir-se.
Caldria veure quina part de la solució ha vingut de la conjuntura política, atesa la consideració estratègica que per al govern de Catalunya tenen els mitjans públics de comunicació.