Una pancarta on deia «No és abús, és violació» encapçalava la manifestació convocada amb motiu del Dia Internacional del Treball per CCOO i UGT de Catalunya, celebrada avui a Barcelona. Ho feia per davant de la que duien els representants dels dos sindicats uns metres enrere amb el lema «Igualtat + Ocupació + Salaris + Pensions, Ara ens toca a nosaltres». La sentència de la setmana passada sobre el Cas la Manada per una violació a la festa dels Sanfermines de l’any 2016 ha sobrevolat durant tot el recorregut on a la indignació per aquesta resolució s’hi han afegit les reivindicacions feministes de les mobilitzacions del 8 de març d’enguany. Aquesta també ha estat una tònica en altres manifestacions de l’1 de Maig.
Malgrat el mal temps que ha deslluït un pèl la jornada, milers de persones –fins a 30.000 segons els sindicats– han participat en aquesta manifestació entre la plaça Urquinaona i l’avinguda de la Catedral on la tradicional tanda de parlaments ha estat oberta per Montse Vilà, Presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere Ha assegurat que «la protesta expressa un nou moment en la llista feminista». També ha expressat el sentiment que «ara, la ràbia i el dolor són molt profunds».
Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya, ha admès que «des de la gent treballadora, no podíem començar l’acte d’una altra manera». Ha afirmat que «la justícia pot ser independent, el que no pot quedar impune és la injustícia». El líder ugetista ha constatat que «l’assetjament també es produeix als centres de treball i una de les seves expressions és la bretxa salarial i les seves menors possibilitats de promoció». Ha defensat que l’aplicació dels Plans d’Igualtat a les empreses de més de 250 treballadors sigui obligatòria «com ja ho és a ajuntaments, parlaments i altres institucions».
Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya ha lloat la mobilització feminista en les manifestacions d’aquest 1 de Maig i ha reconegut que les dones pateixen «una precarietat més gran, per la bretxa salarial, perquè són el 74% de la contractació a temps parcial i també la majoria de la temporal».
Els dos líders sindicals han reclamat el que ja van plantejar dies enrere quan van presentar les mobilitzacions de l’1 de Maig, però avui han insistit que «cal enfortir la negociació col·lectiva». Pacheco ha denunciat que «actualment hi ha molts convenis sense solució», citant, entre altres, els del Metall, Químiques o Recerca i si no hi ha avenços «caldrà més mobilització. El secretari general de CCOO s’ha referit igualment «a la deriva autoritària que hi ha Espanya, que ha provocat la vulneració de llibertats com la d’expressió i de drets, com el de vaga». També ha criticat l’empresonament de dirigents i activistes polítics afirmant que «cal una resposta unitària de la ciutadania perquè volem més llibertats, més democràcia i més Catalunya». Per a això, «calen acords socials i construir consensos».