Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La demanda de readmissió a la feina de l’exalcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, pot convertir-se en un moviment ciutadà que superi el terme municipal. El fet que no s’hagi readmès a la feina un treballador que estava en excedència especial per estar ocupant un càrrec públic ha aixecat les alarmes davant la possibilitat que aquesta situació es repeteixi. Això s’ha constatat en una roda de premsa celebrada a Cerdanyola, davant l’empresa Polycasa Spain SAU (actualment filial del grup industrial multinacional 3A Composites) en què hi ha participat l’afectat i també regidores i alcaldes solidaris, a més de diputats i sindicalistes que li donen suport.
A la roda de premsa s’ha recordat el cas. Escolà va demanar la seva readmissió al lloc de treball que havia ocupat fins al moment de cessar voluntàriament com a regidor. Ho va fer emparant-se en l’article 46.1 de l’Estatut dels treballadors, que regula les excedències forçoses per al desenvolupament de càrrecs públics. Cal dir que la readmissió es va acordar entre les dues parts i es va pactar que seria un fet a partir del 2 de setembre. Escolà hauria de reprendre la feina a la planta que el grup té a Montcada i Reixac, segons va explicar fa uns dies a Diari del Treball.
Però el 31 de juliol, de manera sobtada, l’empresa va comunicar a l’interessat el seu acomiadament per motius organitzatius (no disposar de cap lloc de treball disponible) i tipificava l’acomiadament com a objectiu. La comunicació contradiu el que diu l’Estatut dels Treballadors, que garanteix l’excedència forçosa per compliment de càrrec públic, cosa que contempla l’article 46,1 de la norma, que és de compliment obligat per tota empresa, segons els assessors legals d’Escolà, el Col·lectiu Ronda.
En la roda de premsa s’han fet notar detalls significatius, com que la comunicació d’acomiadament d’Escolà no estava signada per la persona responsable de Recursos Humans, sinó que la firmava directament la Consellera Delegada, i màxima responsable de Polycasa Spain SAU, Agnès Sánchez. Segons Escolà, aquest detall és significatiu, perquè, així ho entén, mostra que la decisió és ‘política d’empresa’, tant si s’ha pres al si de Polycasa Spain SAU, o com si s’ha decidit els òrgans de la multinacional 3A Composites.
L’incompliment per part de Polycasa Spain SAU de l’obligació legal de readmetre el treballador “és un comportament repressiu extremadament greu que atempta contra els drets no només laborals sinó també democràtics i de representació política”, s’ha dit en la roda de premsa. Es tractaria de drets fonamentals com el dret a la participació política i el dret a la llibertat ideològica. En aquest sentit, es considera que, de reeixir en el seu intent, l’empresa establiria un precedent molt perillós, que podria posar en qüestió el dret de qualsevol treballador o treballadora a accedir a un càrrec públic sense témer represàlies al seu lloc de treball.
Sense esperar a la fi del mes d’agost, el Col·lectiu Ronda ha interposat una demanda en la qual se sol·licita la declaració d’acomiadament nul (i per tant la readmissió del treballador) i una sanció «exemplaritzant» a Polycasa Spain SAU, amb l’objectiu de dissuadir aquesta o qualsevol altra empresa de repetir un comportament repressiu així en el futur.
Nul·litat radical
La demanda de nul·litat es basa en la vulneració dels drets fonamentals. Hi ha nombrosos antecedents en els quals les autoritats laborals han fallat en favor de, per exemple, representants sindicals als quals s’ha intentat acomiadar en l’exercici de les seves prerrogatives. Quan això passa la sentència insta la readmissió incondicional de l’afectat, el pagament dels salarials no satisfets durant el període de tramitació i ¡, en alguns casos, una multa.
Entre les primeres reaccions suscitades pel conflicte hi ha la del comitè d’empresa de Polycasa Spain SAU, que s’ha posat a disposició d’Escolà i, en aquest sentit ha enviat una carta en la qual reivindica la reincorporació immediata d’Escolà a la consellera delegada del grup a Espanya, Agnès Sánchez. Des del sindicat FTC-IAC també es va enviar carta a l’empresa en el mateix sentit, i es treballa perquè durant les properes setmanes també facin el mateix altres organitzacions sindicals.
El setembre s’han iniciat contactes amb diferents organitzacions polítiques i càrrecs electes per recollir suports, i que per la seva banda també facin arribar a Polycasa Spain SAU el seu rebuig a l’acomiadament i denunciïn la vulneració de drets que aquest suposa.
Alhora, es duran al plenari dels ajuntaments de Cerdanyola, Ripollet i Montcada mocions de rebuig a aquest acomiadament, que en els mesos vinents també es portaran a altres consistoris del país, segons s’ha manifestat a la roda de premsa celebrada davant l’empresa.