La patronal ha tancat avui la porta a la darrera proposta del Govern de reduir la jornada laboral màxima a 37,5 hores el 2025, una decisió que des de CCOO titllen de “falta de responsabilitat amb una mesura de gran impacte en el mercat laboral”. Els empresaris, amb un “no” unànime, han acusat l’executiu d'”intromissió” en la negociació col·lectiva, mantenint una postura que ja es preveia.
“Modificar per llei qüestions que són pròpies dels convenis col·lectius, com la reducció de jornada, i que, de fet, ja s’estan pactant de manera bilateral en els convenis, suposa una intromissió en l’autonomia de la negociació col·lectiva, consagrada en l’article 37.1 de la Constitució”, afirma el comunicat de la patronal. Per contra, des de CCOO de Catalunya, Jorge Moraleda, responsable de negociació col·lectiva, defensa que no hi ha intromissió, ja que “la mesura pretén modificar la jornada laboral màxima legal a Espanya, no els convenis sectorials”.
Les organitzacions empresarials reiteren que sumar-se a la proposta debilitaria la negociació col·lectiva, un dels pilars que “ha garantit la pau social durant quatre dècades”. També adverteixen que l’impacte de la reducció horària podria afectar especialment pimes i autònoms, que haurien d’afrontar una reorganització forçada amb risc per la seva sostenibilitat. A més, consideren que la mesura “dificilment” impulsarà la productivitat en un teixit econòmic espanyol on el 98% són petites empreses, especialment en sectors com el turisme i els serveis.
Precisament, el Ministeri de Treball havia proposat en el darrer intent per sumar la CEOE i a CEPYME ajudes de fins a 6.000 euros per a petites empreses del sector de l’hostaleria i el comerç, que ara queden a l’aire davant la negativa dels empresaris. El secretari d’Estat de Treball, Joaquín Rey, ha treballat fins a l’últim moment per aconseguir un consens. “En una reforma tan rellevant, seria essencial la participació de la CEOE en aquest gran pacte de país”, ha afirmat el número dos de Yolanda Díaz.
Els sindicats exigeixen un acord immediat
Els sindicats, que pressionen perquè el Govern acceleri la negociació, reclamen una resposta ràpida. “Exigim que el Govern legisli ja. Ja hauríem d’estar en les 38,5 hores, segons el seu propi pla”, ha declarat Moraleda. De fet, l’acord entre PSOE i Sumar preveia una reducció gradual fins a les 37,5 hores per al 2025. Amb la patronal fora de l’acord, els sindicats confien que el Govern avanci amb un acord a dos.
Les principals prioritats de CCOO i UGT inclouen la reducció horària, l’enfortiment del registre de jornada, que, tot i ser obligatori, denuncien que és “insuficient” davant les hores extres impagades, que estimen en 3.250 milions d’euros anuals. També reclamen garantir el dret a la desconnexió digital. El Ministeri de Treball ja ha anunciat que reforçarà les sancions per incompliments en el registre horari.
El Govern haurà de negociar la tramitació al Congrés, tot i que des del Ministeri de Treball ja negocien amb els diferents partits polítics el suport a la iniciativa i insisteixen en que té un ampli suport social. Des de CCOO quantifien en 2,5 milions de treballadors els que es veuran beneficiats per la reducció de la jornada laboral a Catalunya. “Les persones amb contracte a temps parcial també es veuran beneficiades ja que el preu per hora també augmentarà”, afirmen des del sindicat, el que ajudarà a reduir la bretxa salarial, ja que dos de cada tres contractes a temps parcial l’ocupen dones.