El conflicte que enfronta els treballadors de les empreses subcontractades de Movistar amb les patronals d’aquest sector es manté i pot radicalitzar-se. La segona de les reunions mantingudes per tal d’arribar a un pacte que possibilités la suspensió de la vaga ha acabat sense acord, segons fonts dels treballadors. Les empreses i la multinacional de les telecomunicacions s’han aixecat de la taula després d’hores de converses.
La situació com s’encarava la negociació era certament complexa. Tot i que es conegut que Movistar és l’empresa matriu, que subcontracta tasques a altres companyies, agrupades a la patronal Ademi, que al seu torn fan altres subcontractes i que en la base de la piràmide s’arriba a treballadors autònoms. Movistar no negociava. Ho feien les empreses que formalment contracten, treballadors i autònoms, mentre que la multinacional estava present a la negociació com a observadora.
En diverses ocasions les empreses s’havien referit a un acord anterior assolit amb CCOO i UGT que suposaven una millora de les condicions laborals i econòmiques dels treballadors de les empreses que subcontracten amb Telefónica.
Els treballadors de les empreses subcontractades i els autònoms que fa més de 60 dies que mantenen a Catalunya la vaga indefinida van iniciar la protesta reclamant la seva incorporació, pura i dura a la plantilla de Movistar. Van ocupar el local del Mobile World Center per reclamar negociació i van acceptar debatre sobre les seves reclamacions. Després d’una primera reunió fa una setmana les parts es van comprometre a parlar, tot i que formalment la multinacional no participava en les converses. Això no obstant, en alguna ocasió les fonts empresarials havien supeditat qualsevol acord al vistiplau dels sindicats majoritaris.
Precisament les darreres mobilitzacions dels vaguistes tenien els sindicats CCOO i UGT en el punt de mira. En un manifest lliurat a les portes de les seus catalanes de les dues centrals es reconeixia per primer cop la representativitat d’aquestes forces, però els reclamava que no obstaculitzessin la possibilitat que els vaguistes obtinguessin resultats millors que els pactats anteriorment.
Els empleats en vaga volien en relació amb la patronal l’establiment d’un contracte mercantil nou entre la multinacional i les empreses subcontractades que fixi un nou preu del treball, que finalment permeti millorar les condicions de treball dels que han mantingut l’aturada. El mecanisme seria obrir una nova taula de negociació a nivell estatal on els representants dels treballadors sorgeixin de les assemblees. I aquesta mesa hauria de negociar a partir del que ja han assolit els sindicats majoritaris.
Assemblees per respondre
A la concentració que hi havia davant la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona, alguns dels treballadors de Movistar, que hi eren en solidaritat amb els seus companys avançaven la possibilitat que, ni l’acord firmat amb CCOO i UGT fos finalment respectat, segons havien comentat algunes de les empreses que consideraven l’esmentat pacte inassumible econòmicament.
Després que Movistar i les empreses de subcontractes s’hagin aixecat de la taula, els treballadors han de meditar el seu pròxim moviment. Els operaris fa més de dos mesos que mantenen la vaga indefinida i el cansament pot afectar el grup. El mateix divendres els empleats, que sempre han tingut el suport de la CUP i altres organitzacions de l’esquerra catalana realitzen assemblees per preparar la resposta a l’abandó de la patronal de la negociació.