Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Uns dos centenars de sindicalistes de CCOO i UGT es van concentrar davant la seu de la patronal, Foment del Treball, en demanda d’una actuació més decidida de les organitzacions empresarials en favor de la salut laboral. L’acció servia per commemorar el dia mundial de la salut i seguretat en el treball.
Entre els concentrats hi havia molts delegats de salut i seguretat a la feina. Alguns d’aquests duien cartells amb el lema: #totssomabel, en record del professor mort mentre treballava a un institut de Barcelona.
A l’acte hi van assistir els secretaris generals d’UGT i CCOO de Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego.
Davant dels sindicalistes, Àlvarez va alertar del perill que, si es dóna l’anunciada recuperació econòmica durant el 2015, aquest fet suposi que es disparin els accidents de treball i les malalties professionals: «La reforma laboral ha comportat pèrdua de drets, i la seguretat i la salut a la feina són dos aspectes que han sortit més malparats. Hem vist que el 2014 s’han disparat els accidents mortals. Malauradament, si no hi ha un canvi en les polítiques governamentals, veurem com a 2015 això -la incidència d’accidents- es dispararà més», ha dit. En aquesta línia, el secretari general d’UGT de Catalunya creu que s’han de derogar les lleis com la reforma laboral i lligat a això s’han de derogar també les lleis que s’han reformat en relació amb la prevenció i la salut laboral. Per tant, considera que en aquests moments amb les lleis que hi ha no es pot garantir una previsió eficaç de l’activitat laboral dins les empreses ni de les malalties professionals. «Cada cop hi ha menys delegats de prevenció de riscos laborals. També han decaigut dels convenis moltes clàusules que es refereixen a la salut i la prevenció sanitàries», ha dit. A més, la llei de mútues, segons Àlvarez «ha empitjorat clarament el dret a la salut dels treballadors». Segons el sindicalista, l’entrada de les mútues privades a la gestió hagin entrat en la gestió de les baixes laborals. Segons el líder d’UGT, es tracta que els professionals de la sanitat del sector públic, com els metges, no puguin exercir la seva activitat amb les garanties que representa ser funcionari públic. «Aquesta gestió la volen fer de les mútues privades amb professionals que estan en situacions, molts cops de precarietat laboral».
Per a Àlvarez caldria aprofitar les pròximes eleccions i, si es dóna una majoria parlamentària, es canviïn les lleis i es recuperi una normalitat respecte a la prevenció i salut laboral.
Al seu torn, Joan Carles Gallego, líder de CCOO, ha destacat l’alta sinistralitat de l’any passat amb més accidents laborals mortals, greus i molt greus, «Aquest agreujament es dóna perquè les patronals han fet de la devaluació salarial i l’empitjorament de les condicions de treball la seva màxima», ha dit. En aquest sentit, la situació ha suposat l’empitjorament de les condicions de treball i també de la salut dels treballadors, ha dit. «Per això estem aquí, davant de Foment reivindicant que es posin recursos en la prevenció i la salut laboral», ha manifestat. A més, el responsable de CCOO ha afegit: «també estem aquí per dir a les patronals, Foment, Pimec, etc, que aquest any és essencial per a la negociació col·lectiva. No permetrem que els convenis quedin bloquejats. Tampoc que els salaris inclosos en els acords vagin a la baixa. Apostem per un mecanisme com l’Acord Interconfederal de Catalunya (AIC), per a la cobertura de drets mitjançant la negociació. Foment i Pimec haurien de prendre bona nota que nosaltres volem un acord doni cobertura a tothom, però també els convenis hauran de garantir augments salarials per a tots. Avui els salaris han de pujar, i les persones han de recuperar el poder de compra que han perdut. Així creixerà l’activitat econòmica». A més, Gallego considera que la precarietat laboral no només empitjora la vida de les persones: «la pobresa laboral s’està estenent», assegura. D’altra banda, la precarietat no ajuda que les empreses inverteixin. Mentre «hi hagi empresaris que creguin que amb treball precari, treball de baixos costos, treball insegur, poden guanyar més diners, el que estan fent són empreses que guanyen diners avui però que demà hauran de tancar perquè no hauran introduït elements d’innovació en processos i productes. Per tant, l’ocupació ha de ser de qualitat», ha manifestat.