Les agressions físiques contra el col·lectiu LGBTI s’han disparat un 70% el 2022, mentre que els actes discriminatoris han augmentat un 50% respecte a l’any passat. Ho confirma un estudi de l’Observatori contra l’Homofòbia, que denuncia que el discurs contra el col·lectiu “s’ha normalitzat” a través de l’extrema dreta a Espanya. Les discriminacions es produeixen principalment per Internet i xarxes socials (21%), mentre que l’àmbit laboral acumula un 15% i al transport públic se’n produeixen un 8%.
En l’àmbit laboral, un 90% de les persones del col·lectiu afirmen que l’orientació sexual o identitat de gènere suposa “un inconvenient” a l’hora de buscar feina, mentre que quasi un 87% creu necessari ocultar-ho en una entrevista laboral. A més, quatre de cada deu persones trans asseguren haver estat rebutjades per ser-ho i tres de cada quatre dels enquestats revela haver sentit por al parlar de la seva orientació sexual o identitat de gènere, segons confirmava un estudi elaborat per UGT, on es va entrevistar a 3344 persones de les quals 1260 eren LGTBI. Els resultats mostren com “l’acceptació generalitzada” en l’àmbit social, no es veu traslladada en el treball. Des d’UGT es va concloure que la violència LGTBI estava “molt present” en els centres de treball, on un 42,25% de persones del col·lectiu afirmaven haver patit o vist una agressió verbal. A més, la situació de discriminació, segons l’informe, “pot agreujar-se si ets dona o trans”, i a més “disposen de poques eines per a combatre-ho”.
Per donar la volta a unes dades tan preocupants, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha impulsat microformacions per promoure la diversitat LGBTI en l’entorn laboral. La consellera Tània Verge ha subratllat la importància de la col·laboració amb la patronal de les petites i mitjanes empreses (PIMEC) en el desenvolupament de la iniciativa, ja que “som un país de petites i mitjanes empreses, que creen el 67% de l’ocupació a Catalunya”.
La Generalitat busca “acompanyar” a les empreses per incorporar la diversitat LGBTI mitjançant dos cursos gratuïts d’una hora que tenen per objectiu “impulsar el respecte de la diversitat sexual i de gènere en l’entorn laboral”. Verge ha recordat que “al lloc de treball hi passem moltes hores cada dia” i en ocasions “és el nostre principal espai de socialització”. Per això, ha defensat que cal que puguem ser-hi “amb el que som, amb l’expressió de gènere que tenim, sense que se’ns qüestioni”, perquè “el lloc de treball no és un espai segur, i no ens ho podem permetre”. Emma Gumbert, vicepresidenta de PIMEC s’ha compromès amb el projecte: “és indispensable continuar sensibilitzant i formant a les empreses, per crear consciència en la diversitat sexual i de gènere i posar èmfasi en què ser diferents aporta un valor empresarial”.
Les microformacions han estat elaborades per Margarita Alonso, de Driversity; Maria Giralt de Gender and LGBT, i Sebas Martin, il·lustrador, que també han comptat amb el suport de l’àrea d’Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGBTI del Departament d’Igualtat i Feminismes.
Els cursos proporcionen conceptes bàsics i ajuden a identificar possibles situacions de discriminació. A més, faciliten recursos a les empreses per treballar en plans estratègics per gestionar la diversitat LGBTI.