La Generalitat creu que aquest any uns 100.000 treballadors i treballadores gaudiran de les accions de formació continuada a Catalunya. Ho ha dit el conseller de Treball, Chakir el Homrani, que ha aventurat que aquest any l’increment dels que seguiran els cursos serà d’unes 10.000 persones.
El pressupost amb el qual treballa el Consorci per a la Formació Continuada de Catalunya suma 35 milions d’euros. Amb aquests diners es complementa la formació que programen les empreses. A la fi dels cursos els alumnes, treballadors en actiu a les empreses poden obtenir les habilitacions professionals necessàries en cada entorn productiu.
La formació continua a les empreses es finança amb les cotitzacions que es descompten als treballadors. En el Consorci per a la Formació Continua de Catalunya hi ha presència de la Generalitat, patronals i sindicats i altres interlocutors socials. La direcció d’aquest organisme s’ha reunit, dilluns, 7 d’octubre, per fixar les línies mestres d’aquest any.
Segons ha declarat el conseller a la sortida de la reunió, «Una bona formació és una eina indispensable per a fer front als canvis que experimenta el mercat laboral a Catalunya i preparar-se per les noves situacions que es donen en el teixit productiu».
Formació transversal
Per adaptar la formació als requeriments que fan les empreses, aquest any s’ha adaptat el catàleg de cursos. En aquest sentit es prima la formació transversal per sobre de la formació estrictament sectorial, segons ha manifestat, Ariadna Rectoret, presidenta de consorci. El fet que s’hagi millorat el finançament per a fer cursos no vol dir que es respongui a les necessitats, ja que tot i el pressupost de 35 milions amb què contarà el programa, les peticions han sumat fins a 85 milions.
Actualment, Generalitat i govern central negocien el traspàs de les competències en matèria de formació bonificada, l’altre pilar de les polítiques d’ocupació destinades als treballadors en actiu. Aquest tipus de formació es basa a oferir bonificacions fiscals a les empreses que imparteixin formació homologada als seus empleats.
Des de Treball es considera que es recapten uns 300 milions d’euros a l’any a Catalunya per a formació bonificada, cosa que faria que almenys la meitat, 150 milions s’haguessin de tornar a invertir al Principat. La Generalitat creu que el Govern central no compleix amb la reinversió que caldria fer. Segons aquestes fonts, només hi destina uns 100 milions. En aquest sentit el departament que presideix el Homrani estaria treballant amb la hipòtesi que l’any 2020 la formació subvencionada tingui un pressupost a Catalunya de 200 milions.