Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC) va tancar l’exercici econòmic de 2017 amb unes pèrdues de prop de mig milió d’euros, concretament els nombres vermells van sumar 500.232,95 euros fruit del procés de liquidació de les empreses que tenia el sindicat, bàsicament la cooperativa d’habitatges i la gestora. El resultat trenca la tendència iniciada el 2013, que va iniciar un període de resultats econòmics positius, segons fonts sindicals. Les mateixes fonts consideren superat el problema atès que el tancament de les societats ha acabat, mentre que l’afiliació ha iniciat una lenta remuntada.
CCOO ha fet públiques les seves dades econòmiques dins la seva política de transparència. Aquesta organització que és independent econòmicament de la confederació estatal, a la que se sent vinculada per lligams solidaris, lliura cada any els seus comptes auditats al síndic de comptes, en una experiència inèdita reconeguda per aquest organisme de la Generalitat.
En l’explicació dels resultats de l’any passat, CCOO afirma que el sanejament de les empreses que tenia vinculades ha tingut un cost que supera de poc el milió d’euros. Aquesta quantitat s’ha abonat a partir dels guanys acumulats els anys anteriors.
El sindicat assegura que el resultat de la seva activitat sindical corresponent a l’any passat té un resultat negatiu de 66.217 euros. No obstant això, Els ingressos per les quotes de les persones afiliades han millorat per un petit repunt de l’afiliació i per l’augment de la quota que s’abona. El nombre d’afiliades s’ha situat a finals de l’any passat, un exercici amb una forta tensió de tipus polític, en 141.017 persones. Les cotitzacions suposen ja el 87% dels ingressos i impliquen, com cada any assolir a poc a poc l’objectiu de la independència econòmica.
Per contra els ingressos fruit de subvencions han caigut un any més i representen el 13% del total.
Al sindicat consideren que un cop passat l’escull del procés de liquidació de les empreses, la perspectiva és de mantenir una situació econòmica sanejada. La raó és que el deute, no es repetirà en nous exercicis, mentre segueix la tendència a la contenció de despeses amb l’objectiu de retornar als nombres positius, que han de servir per a garantir la independència econòmica de l’organització.
Al procés de sanejament ha contribuït la reorganització interna entre les federacions. L’exercici 2017 ha suposat la fusió de la Federació de Construcció i Fusta amb la Federació de Serveis Privats. A més, s’ha creat també una nova estructura organitzativa per a la Unió de les Terres de Lleida.