La bretxa de gènere en pensions és encara 15 punts superior a la diferència salarial entre homes i dones

Aquesta distància es va reduir en 1,8 punts percentuals en els últims dotze mesos, més que entre els anys 2012 i 2018 (1,7 punts)

Laura Olías
 
 
 
Penisionistes concentrats a plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

Pensionistes concentrats a plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

Informació publicada a Eldiario.es

La diferència en les pensions mitjanes que perceben homes i dones a Espanya es manté molt alta, en el 35% el febrer de 2019, molt superior a la disparitat entre el salari mitjà de treballadors i treballadores, del 20,2%. El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ho va destacar dilluns,4 de febrer, però, va puntualitzar que la bretxa de gènere entre pensionistes es va reduir en els últims dotze mesos 1,8 punts percentuals, més que en els sis anys precedents. La caiguda s’explica sobretot per mesures com l’augment de les pensions mínimes i la millora de les pensions de viduïtat en aquest període.

A Catalunya, segons un estudi que va fer la UGT, fins a les darreres pujades de pensions la diferència entre el que cobraven els homes i les dones un cop jubilats era del 40%.


La pensió mitjana de les dones a Espanya és de 781,63 euros al mes, mentre que l’import mitjà dels homes arriba als 1.202,52 euros, segons les últimes dades de febrer d’aquest any. Després d’aquestes xifres s’amaga un major nombre de dones que cobren les prestacions dotades amb quanties més baixes, com les de viduïtat, i una major presència femenina en les pensions que han de ser complementades per l’Estat per arribar al mínim legal, entre altres causes.
Aquesta bretxa del 35% entre les pensions mitjanes d’homes i dones a Espanya era del 36,8% el febrer de 2018 i, encara que pugui semblar que la minva d’1,8 punts percentuals és reduïda, ha indicat el secretari d’Estat de la seguretat Social, aquesta dada suposa una reducció més que l’aconseguida entre 2012 i 2018 (1,7 punts).

L’anàlisi de dades entra en campanya

En ple període preelectoral, la lectura de les dades per part del responsable del Ministeri de Treball ha estat marcada pel clima de campanya. “En un any de Govern socialista, hem reduït més la bretxa de gènere que en tot el període de Govern del Partit Popular”, ha apuntat Granado. No obstant això, el secretari d’Estat ha atribuït la reducció de la bretxa a mesures a les quals ja s’havia compromès l’Executiu de Mariano Rajoy al final del seu mandat, tot i que no va arribar a executar.
Granado ha justificat l’empenta dels últims dotze mesos en la disminució de la bretxa de gènere a dos factors especialment: el creixement més gran de les pensions mínimes (del 3% el 2018 i 2019 enfront de l’1,6% general) i l’ampliació de la base reguladora de les pensions de viduïtat (fins al 60% aquest 2019 per a beneficiaris majors de 65 anys i amb pocs recursos).
Aquestes mesures van ser acordades per l’Executiu del PP amb el PNB per intentar tirar endavant els seus pressupostos generals de l’Estat per a 2018, mentre milers de jubilats es manifestaven als carrers. Amb aquest pacte, el PP va deixar en suspens la seva reforma de les pensions que va provocar les pujades mínimes del 0,25%, tot i que Mariano Rajoy va abandonar la Moncloa sense executar-les.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*