El canvi en l’Estatut dels Treballadors que permetia acomiadar persones tot i estar de baixa per malaltia s’ha aplicat fins a l’últim moment. Hores abans que el consell de ministres esmenés la normativa i prohibís la pràctica blasmada pels sindicals i amplis sectors ciutadans, encara es despatxaven treballadores i treballadors emparant-se en la barra lliure que significava la llei.
La direcció de la companyia Kostal de Sentmenat, va acomiadar dilluns, 17 de febrer, només unes hores abans del canvi de la llei, una treballadora per la via de l’article 52 d) de l’Estatut dels treballadors adduint causes objectives per baixes justificades intermitents. La Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya ha denunciat el cas, que considera un exemple palès de mala fe i exigeix la direcció de Kostal que readmeti la treballadora acomiadada.
Segons el sindicat, la direcció de la companyia ha utilitzat les possibilitats que per poc temps li permetia la llei per “justificar l’acomiadament a baix cost d’una treballadora que fa 30 anys que treballa a l’empresa, just un dia abans de la data prevista per a l’aprovació de la derogació d’aquest polèmic article”.
‘Esprint’ d’acomiadaments’
El cas esmentat és només un de les desenes d’acomiadaments que s’han produït les darreres setmanes des del canvi de govern a Espanya, segons Cristina Torre, Secretària d’Acció Sindical CCOO Catalunya. “Quan es va produir la sentència del Tribunal Constitucional que validava els acomiadaments per acumulació de baixes mèdiques es va notar un increment de les comunicacions que feien fora treballadores i treballadors. Després de conèixer-se el canvi de govern es va notar un altre increment i les dues darreres setmanes notem un esprint de comunicacions que fan dones i homes treballadors, especialment del sector dels serveis” diu Torre.
UGT de Catalunya va una valoració semblant. Segons aquest sindical, “la modificació de l’article 52 s’ha acarnissat especialment amb les treballadores, d’edat avançada i, sobretot, del sector serveis. Aquests acomiadaments s’han multiplicat amb la sentència del Tribunal Constitucional; només cal veure els casos d’Atento, KTO (més d’un centenar d’acomiadaments), H&M, etc”.
El fet que el consell de ministres hagi anunciat la derogació de l’article 52 b de la reforma laboral, que permet acomiadar treballadores i treballador per acumulació de baixes, fins i tot si aquestes baixes tenen justificació mèdica, no aturarà l’onada de comunicacions d’acomiadament. “El canvi legal no és efectiu fins que es publica al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i ens temem que el degoteig d’acomiadaments continuarà” diu Torre.
El calaix de sastre de l’absentisme
UGT denuncia al seu torn que les patronals fa temps que insisteixen a queixar-se de l’absentisme laboral, però, en la seva opinió, la denúncia no és més que un intent de “criminalitzar els treballadors i les treballadores, intentant manipular les dades d’absentisme incloent vacances, vagues, hores sindicals, permisos retribuïts i baixes mèdiques”.
Recordar que fruit de la reforma laboral del 2012, si en un període de dos mesos un treballador o treballadora agafava un refredat i havia d’estar-se quatre dies de baixa i, amb posterioritat, tenia mal d’esquena i es veia obligat a fer repòs durant cinc dies per prescripció mèdica, quan tornava a la feina corria el perill de ser acomiadat o acomiadada. El Tribunal Constitucional va avalar aquesta mesura el 16 d’octubre passat, considerant l’apartat d) de l’article 52 concorde a la Constitució espanyola.