Victòria dels treballadors que fan repartiment de menjar a Barcelona per a la multinacional Deliveroo. Un grup d’aquests treballadors va denunciar l’empresa a Inspecció de Treball, que ha fet públic el seu veredicte. L’ens públic considera que els treballadors són falsos autònoms i que la relació que mantenen els riders és laboral i no mercantil, com defensa la societat, segons informa el Col·lectiu Ronda que duu la defensa jurídica dels treballadors.
L’acta feta pública per la inspecció imposa a Deliveroo una multa d’1,3 milions en concepte de quotes deixades d’abonar a la Seguretat Social corresponents al període comprés entre l’agost de 2015 i desembre de 2017 i obliga l’empresa a donar d’alta com a treballadors al Règim General de la Seguretat Social a centenars dels seus repartidors.
El 23 de maig passat, el jutjat 21 del social de Barcelona va veure el primer dels 16 judicis que la multinacional Deliveroo haurà d’afrontar aquest any a Barcelona per denúncies dels seus repartidors exigint que se’ls reconegui la condició de treballadors de l’empresa. Tot esperant que el jutjat barceloní dicti sentència en aquest cas, celebrat a instàncies de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i el Col·lectiu Ronda en representació d’un dels repartidors de la multinacional, Deliveroo ha vist com Inspecció de Treball feia pública una dura resolució per al seu model empresarial i laboral.
Cal dir que abans s’havien produït decisions a instàncies de denúncies presentades per repartidors a València i a Madrid. Ara la Prefectura de la inspecció de Barcelona considera que els repartidors, o riders en la seva denominació en anglès, no són veritables autònoms sinó falsos autònoms i que, en conseqüència, els correspon ser preceptivament enquadrats en el Règim General de la Seguretat Social com a treballadors per compte d’altri.
Segons el criteri de la Inspecció de Treball, l’empresa imposa de forma fraudulenta als seus riders una vinculació mercantil que només pretén amagar una relació de caràcter purament laboral, obligant-los a donar-se d’alta al règim d’autònoms al mateix temps que actua com a veritable empresari a l’hora d’imposar tot tipus de condicions a la prestació del servei, determinar horaris i períodes de descans i, fins i tot, aplicant un règim disciplinari intern i sancions diverses en cas que algun dels suposats autònoms rebutgi el repartiment d’una comanda pels motius que siguin.
Són treballadors, no TRADE
Així mateix, Inspecció de Treball nega que les característiques del nou contracte que Deliveroo ofereix als seus riders des de juliol de 2017,, que els segueix obligant a figurar com a treballadors formalment autònoms, però amb la possibilitat de ser reconeguts com a TRADE (Treballador Autònom Depenent Econòmicament) no pal·lia en absolut la irregularitat de la relació mercantil imposada per Deliveroo. Anant més enllà, Inspecció de Treball fixa que el fet que unilateralment s’imposés un nou contracte als repartidors és, al contrari del que pretenia l’empresa, senyal inequívoc de la laboralitat de la relació i de la superior jerarquia de la multinacional en relació amb els encarregats de fer efectius els repartiments.
En la seva acta, Inspecció de Treball considera que és l’empresa «qui organitza de forma exclusiva i en la seva totalitat la prestació del servei de repartiment de menjar» al mateix temps que també «controla l’efectiva prestació del servei que presten [els repartidors] i que constitueix la seva activitat empresarial». Nega, per tant, que els repartidors tinguin una possibilitat real i efectiva d’actuar amb l’autonomia organitzativa que és consubstancial a la figura del treballador autònom, dependent o no. Sent així, el recurs a la figura dels falsos autònoms resulta un subterfugi per tal de defugir les obligacions que corresponen a Deliveroo com a real ocupadora d’aquests treballadors i, sobretot, un mecanisme per defraudar el pagament de les corresponents quotes a la Seguretat Social i prestacions laborals bàsiques com ara les vacances.
Natxo Parra, advocat del Col·lectiu Ronda, considera amb satisfacció l’acta dictada per Inspecció de Treball. Entén que «recull i avala punt per punt el contingut de la nostra denúncia, tal com estem convençuts que també farà el Jutjat, doncs resulta evident que la relació que mantenen aquest col·lectiu de treballadors amb Deliveroo respon a un model estrictament laboral, sense la potestat d’organitzar ni la forma ni la càrrega de treball ni intervenir significativament en cap aspecte de l’organització o la prestació del servei que desenvolupen. Els riders responen a les instruccions que se’ls donen i només són autònoms pel que fa al fet de no gaudir de cap dels seus drets com a treballadors per compte d’altri».
La lluita dels repartidors de Deliveroo a Barcelona fa més d’un any que es manté. Primer els treballadors van crear una agrupació: Riders x derechos, que van arribar a convocar una vaga a la ciutat contra les condicions que la multinacional els volia imposar. La vaga va servir per a estendre el moviment a altres ciutats de l’Estat espanyol.
Posteriorment aquests treballadors van presentar les denúncies, amb el suport de l’AIC i del Col·lectiu Ronda, davant l’autoritat laboral i davant el jutjat del social. Aquest grup va ser el germen de la cooperativa mensakas, en la que estan treballant per crear la seva pròpia empresa que permeti treballar amb drets i guanyant salaris dignes, alhora que fomentarà el desplaçament per la ciutat en forma no contaminant.