La lluita contra els falsos autònoms podria estar a punt de donar resultats espectaculars: Inspecció de Treball insta l’empresa Glovo a donar d’alta a la Seguretat Social els treballadors que utilitza per dur paquets i menjar a domicili, segons ha pogut saber TV3 de fons del Ministeri de Treball. Aquesta decisió ja s’havia pres a Barcelona, però ara afectaria totes les ciutats on la multinacional d’origen català treballa a l’Estat espanyol. El conflicte va tenir una de les primeres denúncies públiques en un article publicat el 2017 per Òscar Simon a Diari del Treball. I Barcelona ha estat des de llavors l’epicentre de la reivindicació de la regularització d’aquests treballadors.
Fonts coneixedores del procediment consideren que la mesura és el pas previ a l’aixecament d’una sèrie d’actes de liquidació que s’aniran determinant a mesura que el Ministeri tingui al seu fitxer totes les altes dels treballadors fins ara autònoms. Aquestes actes podrien acabar amb multes elevades, segons advocats laboralistes consultats.
Per la seva banda, Glovo ha comunicat les noves circumstàncies als treballadors als quals d’ofici l’administració està donant d’alta a la Seguretat Social. L’empresa afirma en els correus enviats que confia en el seu model i en la justícia, ja que diu, és plenament legal.
Fonts de Comissions Obreres i UGT expliquen que el 29 de març passat el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar l’ampliació de l’Acord Laboral Estatal d’Hostaleria (ALEH) fins al 31 de desembre de 2020, subscrit per les patronals FEHR i CEAT i els sindicats CCOO de Serveis i FeSMC-UGT, on les persones repartidores de menjar a domicili, incloses les de plataformes digitals, passen a ser considerades personal laboral del sector d’hostaleria, entre altres millores.
Fora del llimb legal
La introducció en l’àmbit funcional de l’ALEH dels repartidors de menjar a domicili, “a peu o en qualsevol tipus de vehicle que no precisi autorització administrativa establerta per la normativa de transport, com a prestació de servei propi de l’establiment o per encàrrec d’una altra empresa, incloses les plataformes digitals o a través de les mateixes”. D’aquesta manera, els repartidors abandonen el “llimb legal” en el qual es trobaven i passen a ser considerats personal laboral del sector d’hostaleria, assegura CCOO.
Per tant, els treballadors es podran acollir, ara sí, al nou conveni d’hostaleria que per primera vegada els recull de forma específica com a “repartidors de plataformes digitals”. Abans no ho podien fer com autònoms, però amb el reconeixement de la laboralitat, podran tenir el salari mínim segons la seva categoria, a més d’un horari i diferents prestacions laborals.
Per a l’empresa el canvi serà més important. Una vegada notificades les actes, Inspecció demanarà totes les retencions que no han pagat pels que fins ara eren autònoms, i se li aplicarà a més un recàrrec del 20%. Per tant, haurà de pagar, per exemple, l’IRPF de tots els repartidors que han treballat en algun moment per la seva aplicació amb un recàrrec.
A les ciutats de Madrid i Barcelona es considera que l’empresa Glovo té més d’un miler de repartidors. Si es compara amb la sanció que es va aplicar a Saragossa, on hi ha 326 treballadors i la multa es va valorar en 380.000 euros, ja que els repartidors es van declarar com a falsos autònoms, fent una projecció teòrica, tant a Madrid com a Barcelona la sanció es podria situar en el milió d’euros.
L’origen de l’actuació és el Pla Director per un Treball Digne, aprovat pel govern espanyol el juliol passat. De fet, la mateixa Inspecció de Treball a València ja va considerar a finals de l’any passat que més de 200 repartidors de l’empresa a la ciutat havien de ser inclosos al Règim General de la Seguretat Social com a treballadors.