Inspecció de Treball va acceptar la denúncia de la secció sindical de la CGT a Correus en què es denunciava la manca de mesures de seguretat a l’hora del lliurament i admissió del vot per correus per a les eleccions a Parlament de Catalunya d’aquest diumenge 14 de febrer en els domicilis dels usuaris.
Juntament amb la denúncia, des de la CGT han volgut matisar que des del principi del supòsit, abans d’iniciar tan sols la campanya electoral, ja van avisar que la manera de gestionar el lliurament en domicili de l’admissió del vot i la recollida del mateix s’havia de fer amb personal contractat i format especialment per a això, i amb tots els EPI necessaris perquè no es produeixi la transmissió de virus als carters i a la resta de la societat.
I és que són milers les persones en quarantena per Covid-19 o aïllades per ser contacte estret que sense poder sortir al carrer tenen el dret de sol·licitar el vot per correu, un dret que es manté igualment obert per a tota la població. En el moment de la denúncia ja hi havia més de 284.706 sol·licituds de vot per correu, el que comparant-ho amb anteriors eleccions al Parlament de Catalunya representa fins a un 350% més.
Julio García, delegat de la CGT-Correus ens explica que quan la Generalitat va anunciar a mitjans de comunicació que establiria mesures preventives per als treballadors públics, en conèixer aquesta informació, van demanar una reunió amb la cúpula a la qual van ser convocats el 27 de gener. En aquesta, García afirma que els van dir que no es prendrien mesures addicionals a les ja existents des de l’inici de la pandèmia.
García ens explica que al principi de la pandèmia es van establir alguns protocols com ara que, quan es lliuressin certificats que requerissin nom i DNI, de la persona o d’algú que es responsabilitzi d’aquest enviament registrat, aquests es poguessin deixar a la bústia. La finalitat era mantenir la distància social atès que el desconeixement de la pandèmia era molt gran. García afegeix, però, que a mesura que es va anar confiant, es van relaxar protocols entrant així en la tercera onada.
El fet que aquest relaxament manifestat pels sindicats s’hagi ajuntat amb una situació extraordinària, inquieta els treballadors. I és que per primera vegada els carters han hagut de realitzar una nova funció: a part de lliurar el correu electoral perquè els ciutadans emetessin el seu vot, la junta electoral havia autoritzat que els carters del carrer admetessin el vot si aquest usuari en el moment del lliurament de la documentació electoral volia exercir i al seu dret.
Davant d’aquesta possibilitat òbvia, atès que molts ciutadans no podrien anar a votar a una oficina de Correus, els treballadors organitzats a la CGT van preguntar quines mesures volien prendre. Com assenyala García, “es podia donar que el replà no permetés la distància, que l’usuari estigués contagiat, que portés o no mascareta, doncs a dia d’avui no és obligatori encara que es trobin amb un empleat públic…” García afegeix a més que “quan l’usuari es retira al seu domicili, en confidencialitat, i tanca la porta per poder votar sense estar a l’abast del carter, no sabem si aquesta persona, en una acció interioritzada que tenim des de petits, lleparà el sobre en comptes d’humitejar amb una esponja”. Això a la pràctica vol dir que una persona sol·licita el vot contagiada o confinada per contacte amb un positiu, utilitza saliva per tancar el sobre, utilitza els dits per seguir-manipulant i, a més, potser torna a llepar l’últim sobre. Ja que com especifica García, “una cosa és el sobre amb la papereta, però després hi ha un altre sobre on va el certificat de registre censal i on s’ha d’introduir el sobre del vot. Aquest segon sobre més gran sovint és autoadhesiu, però hi ha alguns que també s’han de llepar”.
Això fa, denuncia García, que recullin material possiblement infectat. “A part que moltes vegades ens pregunten coses sense mascareta, perquè no estan ben informats sobre el que han de fer i nosaltres només estem autoritzats a dir-los que tenen tota la informació dins del sobre … Els epidemiòlegs han explicat com funciona la difusió en mode aerosol en parlar…”, es queixa García. I és que en aquest sentit, estar tant en contacte i el fet de barrejar tota la correspondència lliurada i recollida perjudica tothom. “Els carters tenim una ruta establerta que com en el joc de l’oca, anem de casella en casella, i en algunes toca donar carta i en altres vot… No només estem posant en risc la gent que vota per correu”.
Més protecció i contractacions
Amb aquesta denúncia a Inspecció de Treball ja admesa esperen que s’avaluïn i es compleixin les mesures necessàries. Per a aquest procés electoral una exigència bàsica era la contractació específica de més personal format adequadament amb els tècnics de prevenció.
La CGT denuncia que això no va passar i de les 1500 contractacions que va assegurar el president de Correus, Juan Manuel Serrano, marquen que del 25 de gener al 14 de febrer es preveien per a tot Catalunya només 289 places per carters de repartiment. Davant d’això asseguren que no entenen “la despreocupació dels que han muntat les eleccions” i responsabilitzen directament de les conseqüències sanitàries a la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, a la Conselleria de Sanitat i a la Direcció de Correus a Catalunya. “Volíem que sotmetessin a una avaluació aquesta nova funció de recollida del vot, que fossin els tècnics a diversos domicilis i sospesaran com havia de ser aquesta recollida i la traslladessin al personal”, explica Julio García. Però això no ha passat.
Tot i així, García també explica que ha estat amb la denúncia d’aquesta situació als mitjans de comunicació que sembla ser que la direcció de Correus ha mogut fitxa. A partir d’això, “el director va lliurar una carta a cada company carter demanant voluntarietat per al 14 de febrer per anar tant a lliurar el vot per correu com a recollir el tercer sobre, on van els escrutinis, que el president lliura un cop fet el recompte… Quina casualitat que durant tota la campanya estem anant només amb una FFP2 i guants, però aquest dia els carters que treballen també tindran una pantalla facial i un vestit específic”, diu García.
El delegat de la CGT apunta també que si Inspecció de Treball s’hagués donat més pressa ja hauria obligat Correus a donar tots els elements de protecció necessaris. També creu que hauria estipulat que els companys que fan aquestes funcions es dediquessin exclusivament a elles i tindrien més bandoleres o carros especials, opina García sobre la resolució.
Aquestes peticions vénen donada la incidència que ha tingut la Covid-19 a Correus. A la província de Barcelona, les dades facilitades per l’empresa a 25 de gener, són que sobre una plantilla aproximada de 5.000 persones hi havia 216 positius confirmats, 292 casos probables, 783 contactes aïllats i 2 morts.
Altres sindicats també adverteixen de la falta de previsió
Més enllà de la denúncia a Inspecció de Treball de la CGT, CCOO i UGT també advertien que la falta de previsió i les instruccions errònies del president de Correos han estat provocant retards importants en les targetes INE i en la propaganda electoral.
“Si aquest procés electoral conclou de manera satisfactòria serà únicament”, asseguren CCOO i UGT, “per la professionalitat dels treballadors/es de Correus, extenuats per les sobrecàrregues i bregant amb la tercera onada de la Covid sense mesures preventives necessàries-, perquè per descomptat la gravíssima, incompetent i improvisada gestió dels directius entorpeix fins i tot més els esforços que els treballadors estan assumint”.
La realitat, denuncien, i en la línia del que ha manifestat també la CGT, és que “la falta de previsió i lideratge en el procés electoral català per part del president de la companyia pública, a més d’arribar tard i sense cap planificació ha forçat als professionals de Correos a seguir decisions contradictòries, erràtiques i a cop d’improvisació”.
Primer va anunciar la futura realització de 965 contractes i dies després, va retrocedir anunciant l’ampliació de la contractació fins a 1.500 efectius. Segons adverteixen CCOO i UGT els anuncis es queden merament en això, anuncis, perquè no és cert que s’hagin completat íntegrament. A banda que no s’han realitzat tots els contractes, afirmen que en la seva immensa majoria són reforços a temps parcial per unes poques hores en repartiment (més del 57%), o per a caps de setmana en logística (16%).
Paral·lelament a les demandes derivades de la campanya electoral, UGT i CCOO també van reclamar a la Generalitat que inclogui al personal de Correus dintre del personal essencial a vacunar. En la línia del que ha fet amb altres col·lectius també considerats essencials com són policies, bombers, serveis d’emergència o, més endavant, el professorat. Els sindicats explicaven ser conscients que el personal de Correus no depèn de forma directa de la Generalitat, però també consideren que aquesta té molt a dir quant a prioritzacions.