“Quan el tren va descarrilar el 2008, el tren viatjava cap a l’abisme. Tan extraordinari va ser l’ensurt que es va dir que s’havia de rellegir el capitalisme. Tres setmanes més tard estàvem igual, amb el tren encarrilat una altra vegada i viatjant cap al precipici”, ha recordat el periodista Iñaki Gabilondo en la inauguració de l’edició de la UPEC d’aquest estiu, que duu el lema De la protesta a la proposta.
“En un moment com el que vivim la paraula que defineix l’estat d’ànim de la gent és l’estupor. És un temps de canvi molt notable”, ha dit Gabilondo, que ha posat l’èmfasi en què si les societats volen, poden canviar. “No és que estiguem passant una crisi perquè vam tenir un mal 2008 o perquè hagi arribat el PP al poder, que d’això ja en parlarem, sinó que tot això té a veure amb una lògica interna del capitalisme”, ha subratllat.
Gabilondo ha alertat que els diners “galopen sense límit i s’apoderen de tot” i que la crisi no ha afectat a tothom per igual. Segons ha dit, a Espanya el nombre de rics durant la crisi ha crescut un 40%. “La desigualtat es crea i està construint universos sencers que tenen pinta de consolidar-se per quedar-se, com el precariat”, ha advertit. Amb tot, el periodista veterà ha assegurat que encara està pendent la lectura del que està passant i que del poc que se sap és que el futur, que segons ell plantejarà grans desafiaments com ara que no hi hagi feina, dependrà de les accions del present.
Gallego (CCOO) i Àlvarez, contra la llei Mordassa
Per la seva banda, el rector de la UPEC Jordi Serrano ha destacat que “ja hem viscut algunes pàgines importants” de la història que en les jornades anteriors es va vaticinar que es viurien. Serrano ha celebrat el missatge que transmeten els resultats de les passades eleccions: “Ha estat com una partida de billar, amb una jugada n’hem fet fora a molts”. En el cas de Barcelona ha parlat de “justícia poètica” i ha assegurat que han estat els barris els qui han tret l’alcaldia a Xavier Trias. Serrano ha posat l’accent en les desigualtats i la corrupció. “Ara es comença a dir que els lladres són lladres. I el que s’assembla més a un lladre català és un lladre espanyol”, ha dit.
A l’inici de la inauguració també han intervingut el secretari general d’UGT Josep Maria Álvarez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego. Álvarez ha aprofitat per mencionar que la inauguració de les jornades coincideix amb l’entrada en vigor de la llei Mordassa, una llei que, segons ha dit, “ens priva de llibertats i farà més difícil exercir drets fonamentals com el dret a vaga o a manifestació”. Per la seva banda, Gallego ha destacat que vivim una “involució de les polítiques europees” i n’ha posat com a exemple les negociacions sobre el TTIP. “Aquest país s’està degradant en termes de desigualtats”, ha afirmat.