La direcció d’Iberpotash, del grup ICL, està en negociacions amb la Generalitat per trobar una sortida a l’atzucac que afecta les mines de potassa de Súria i Sallent. Una sentència judicial diu que el 30 de juny s’han de deixar de fer abocaments de residus salins a la muntanya del Cogulló. Això, com no està en marxa el pla alternatiu suposaria reduir producció i, de retruc, ocupació, segons ha constatat el comitè intercentres, explica Javier Yelamos, delegat de la UGT o responsable de mineria del sindicat.
“Els últims 15 dies l’empresa ha assajat mecanismes alternatius a l’abocament que es fa al Cogulló, però encara no hi ha resultats que permetin evitar el mecanisme que s’ha seguit fins ara”, explica el delegat.
La clau de volta que minimitzaria els abocaments al Cogulló seria la construcció de la rampa de la Cabanassa a Súria. Si això estigués desenvolupat, permetria recol·locar els treballadors que hi ha a Sallent, uns 210 fixos i una quantitat semblant d’empreses subcontractades.
Ampliar capacitat i millorar triatge
Entre les mesures que l’empresa estudia hi ha el fet d’ampliar la capacitat d’un col·lector i minimitzar el triatge del producte abans de realitzar els abocaments i fins i tot transportar els residus amb camions des de Sallent fins a Súria, segons els membres del comitè intercentres.
“No sabem si de les converses entre l’empresa i la Generalitat en podria sorgir alguna mena de solució que permetés demanar a la justícia una modulació de l’aplicació de la sentència”, diuen els delegats consultats. En el que coincideixen els miners és a considerar que és imprescindible la continuïtat de les explotacions i que aquests treballs s’han de fer tot respectant el medi ambient i els drets dels veïns afectats.
La denúncia que ha desembocat en la sentència la va presentar una associació de veïns del barri de la Rampinya, de Sallent. El comitè d’empresa no s’hi ha entrevistat, tot i que si hi hagués un acord, una petició dels denunciants podria contribuir a ajornar, si així s’escaigués l’aplicació de la resolució judicial fins que s’haguessin posat en marxa les mesures correctores.
El que sí que fan els representants dels treballadors és estendre la informació sobre els efectes que tindria una disminució de l’activitat minera a la Catalunya Central. Afectaria un miler de llocs de treball directes i fins a 4.000 indirectes. Per això s’han entrevistat amb els consells comarcals del Bages i del Berguedà, amb la Generalitat i amb els ajuntaments de les dues demarcacions, a més de posar en marxa una recollida de firmes a un manifest, que es poden fer de manera presencial i també digital.
D’altra banda, els comitès d’empresa del grup ICL han convocat per aquest dissabte, 1 d’abril, una marxa silenciosa que sortirà a les 11 hores de la rotonda del supermercat Esclat de Sallent fins a l’Ajuntament de la localitat, on faran entrega d’un manifest.
El sindicat CGT ha iniciat també una campanya en què mostra que el temps fins al 30 de juny s’escola en un rellotge de sorra, aquesta setmana passada militants de l’organització van fer una roda de premsa per demanar la implicació de la Generalitat en la solució del problema miner.