L’humor gràfic és una de les armes més efectives en les lluites per la llibertat. Per això tota dictadura té com a objectiu desarmar els ‘ninotaires’. En democràcia el llapis afilat dels dibuixants pren especial importància per denunciar situacions en què els drets laborals són conculcats, ja que, a ningú se li escapa que tenir unes condicions de vida dignes té a veure amb unes condicions laborals decents.
L’associació cultural l’Oliva per la pau i els drets humans, amb la col·laboració del sindicat Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya han posat dempeus de manera conjunta un concurs d’humor gràfic especialitzat en drets laborals.
Les dues entitats abans esmentades, sense gairebé diners han posat en marxa l’esdeveniment amb un gran èxit de participació. Un total de 265 persones procedents de 56 països han enviat uns 700 treballs.
La vinyeta guanyadora ha estat presentada pel dibuixant kazac Galym Boranbayev. En ella es veu com un grup de persones travessen una frontera de manera il·legal (ho fan passant per sota de la barrera), però, un cop han entrat al nou país ja no poden aixecar el cap. És una bona metàfora de què passa en moltes ocasions, i la crisi dels refugiats sirians n’és un bon exemple.
El que pot cridar més l’atenció és que les dues entitats que han tirat endavant el projecte ho han fet sense tenir diners. En una primera fase es vol editar un llibre amb el títol: “Els Drets Laborals al món des de l’Humor Gràfic”. La publicació contindrà una selecció de les millors obres presentades al concurs i també diverses entrevistes amb els seus autors.
Si se supera la primera fase, avaluada en 9.000 euros, la segona consistirà a conformar una Exposició i Mostra de Caràcter Itinerant amb 80 de les obres participants en el “Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals” per arribar, amb llibertat i autonomia, a les places dels pobles i ciutats del món amb missatges directes que permeti situar el públic entorn “Els Drets Laborals al món des de l’Humor Gràfic”. A més, es crearan materials educatius específics per a centres escolars en matèria de Drets Laborals.
Les obres fan referència a totes les situacions que afecten la vida laboral i social. Des de l’explotació infantil, els acomiadaments salvatges (una vinyeta compara una expulsió del lloc de treball amb els degollaments que perpetren els terroristes d’Estat Islàmic,), o la falta de protecció davant, per exemple, els accidents de treball.
Moisès Rial, portaveu i un dels organitzadors del certamen destaca el fet que la majoria dels que han enviat dibuixos procedeixen de països amb problemes pel que fa al respecte a la llibretat d’expressió i els drets democràtics en general. En aquest sentit esmenta que Iran ha enviat 31 originals, només superat per Espanya amb 32.
El jurat va estar format, entre d’altres, pel dibuixant Jaume Capdevila, Kap, i el periodista marroquí Ali Lmrabet , condemnat a presó i a una dècada d’inhabilitació professional pel seu treball en el setmanari satíric que dirigia. Lmrabet va protagonitzar l’estiu passat una vaga de fam davant la negativa del govern de Rabat de renovar-li el DNI per evitar que tornés a editar la seva publicació.
Els organitzadors faran una presentació del projecte aquest dimecres sota el títol: “Els Drets Laborals al món des de l’Humor Gràfic”, que tindrà lloc el dia dimecres 18 de novembre de 2015 a l’Aula Ronda, del Col·lectiu Ronda, al carrer Sant Pere més alt, número 59 i 59 bis a les 19 hores.