El ministeri d’Ocupació i Seguretat Social ha ajornat el pagament de la Renda Garantida de Ciutadani (RGC) fins a mitjans de febrer, segons ha informat la Cadena SER. Segons CCOO aquesta mesura podria ser certa, cosa que suposaria un greu perjudici econòmic per als ciutadans que menys tenen, segons el sindicat.
Diosdado Toledano, portaveu de la comissió que va impulsar la Iniciativa Legislativa Popular que va recollir durant més de quatre anys centenars de milers de firmes, fa una lectura cauta de la informació de la cadena radiofònica. Segons Toledano la llei dóna cinc mesos per resoldre els expedients presentats a partir del 15 de setembre. “Si es compta la data que surt és justament el 15 de febrer” indica, cosa que li fa pensar que hi pot haver una errada en la interpretació periodística.
Toledano reforça la seva percepció -no ha estat informat ni per Treball, ni pel Govern central en un altre sentit- en el fet que la Renda Garantida de Ciutadania ja es paga als més de 26.000 beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció i també s’ha apujat la percepció fins al nou mínim de 586 euros a aquelles persones que tenien pensions no contributives inferiors.
La Renda garantida de ciutadania (RGC) està pensada per a garantir uns ingressos mínims a les persones en situació de pobresa, segons recull en l’article 24.3 de l’Estatut. Al juliol del 2017 s’aprova la llei finalment pel Parlament de Catalunya després d’una campanya de mobilitzacions de més de quatre anys que aconseguir el suport de més de 70 entitats.
La RGC afecta les persones de manera universal, sense que hagin de demostrar, com en altres ajudes, una situació de necessitat. Així, la RGC assegura uns ingressos inicials de 554 euros al mes, si en la unitat familiar només hi ha una persona. La xifra inclou una quantitat de 150 euros vinculats a un pla d’inserció laboral o d’inclusió social. Aquesta quantitat pot pujar fins a 664 euros mensuals l’any 2020.
En el cas que hi hagi dos perceptors en la unitat familiar es percebrien d’entrada 836 euros mensuals. Si en una llar hi ha dues persones adultes i una menor d’edat, des del 15 de setembre es percebrien 911 euros. Si hi ha dos adults i dos menors la xifra puja fins a 986 euros i si hi ha dos adults i tres menors s’ha previst que el nucli familiar rebi 1.061 euros al mes.
Segons CCOO la decisió del ministeri que comanda Fátima Báñez, afectarà immediatament un miler de persones que havien fet les gestions per rebre aquesta ajuda i que almenys fins a mig febrer, si no canvia la situació, no podran accedir a aquesta ajuda pensada per a les persones en situació de màxima necessitat.
La RGC estava previst que beneficiés 68.000 unitats familiars quan estés plenament implantada, l’any 2020, segons les previsions de la Generalitat. Cal dir que els dos primers mesos de tramitació es van realitzar unes 50.000 cites prèvies que han suposat la creació de 30.000 expedients que han de ser resolts en un termini inicial de cinc mesos com a màxim, mentre que a partir del 15 de novembre el temps de tramitació es redueix fins a dos mesos. En cas de no respondre es considera que la petició ha estat aprovada, segons Toledano.
Dotació insuficient
Per gestionar les peticions la Generalitat va anunciar que contractaria 403 professionals. Però això no va agradar els promotors que plantejaven una ampliació de la plantilla del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) , quan el que s’han fet, segons els sindicats ha estat contractacions pensades per assumir l’allau de petició, cosa no millora la qualitat necessària del servei.
Fonts de la campanya han manifestat a través de les xarxes socials el seu interès a que no es faci una lectura política de l’ajornament del pagament. Cal recordar que la llei que instituïa la RGC va ser votada per unanimitat de tots els partits polítics amb presència al Parlament, inclosos el PP i Ciutadans. També cal dir que el govern comandat per Carles Puigdemont va fer d’aquesta llei una mostra de l’interès integrador de l’executiu català.
Toni Mora, secretari de Política Territorial, Acció Social i Migracions de CCOO de Catalunya, es mostra crític amb l’anunci oficiós d’aturada del pagament. Per un costat considera que si es confirma, el fet es pot llegir aquesta frenada com un efecte de la situació política que viu Catalunya “tenim informacions d’altres departaments de la Generalitat on hi ha també programes aturats perquè tot s’ha de decidir a Madrid”, afirma. D’altra banda, els sindicats ja es van mostrar molt crítics amb la forma com s’ha establert la tramitació de les ajudes. Van reivindicar una estructura estable i preparada per tramitar l’allau de sol·licituds.