El grup General Electric, que fa poc va comprar les activitats energètiques de la multinacional francesa Alstom ha anunciat un procés de reestructuració que afectarà uns 512 treballadors a l’Estat espanyol. D’aquesta xifra gairebé 300 a Catalunya. La part més important d’aquesta xifra correspon a les activitats de recerca i desenvolupament que es fan a la factoria de Barcelona, situades al Poblenou, on es va crear el nucli d’aquesta empresa, la cooperativa Ecotecnia, segons ha explicat al Diari del Treball, Javier Pacheco, secretari general de la Federació d’Indústria de CCOO a Catalunya.
En el conjunt de l’Estat espanyol la retallada afectqaria 512 operaris de diverses instal”·lacions, a mès de les catalanes, com la factoria de Buñuel, a prop de Tudal, a Navarra, on es tanca i es perdrien els 97 llocs de treball actuals. També afectaria a diversos parcs eòlics en altres indrets de la península. Pel que fa a Europa la reestructuració ha estat fixada en 6.460 persones.
Un altre centre afectat a Catalunya a banda del de Barcelona és la factoria de Cornellà on es fabriquen aparells de producció d’energia hidràulica. En aquesta planta treballen un centenar de persones. D’aquestes el grup americà vol suprimir 68 llocs de treball i traslladar la resta.
Alstom Wind és una multinacional amb comitè d’empresa europeu. No obstant això, després de l’adquisició del grup per part de General Electric, el comitè d’Alstom es mantenia provisionalment com a interlocutor en nom dels treballadors amb els nous propietaris. També s’ha mantingut el mecanisme intern que tenia Alstom en relació als canvis estratègics que afectessin amb la plantilla, explica Pacheco. Aquest mecanisme obliga a què abans de realitzar cap acció legal de reestructuració s’hagi de realitzar un procés d’estudi de la reestructuració prevista, en el qual els responsables sindicals tenen dret a presentar informes alternatius, que s’han de tenir en compte abans de tirar endavant. Aquest període no té una durada estipulada però usualment és d’un mes.
Alstom Wind tenia la seva seu estratègica a Barcelona. A l’edifici, una antiga fàbrica del Poblenou, es dissenyaven i desenvolupaven molts dels models de turbines per a energia eòlica i de centrals d’energia hidràulica que es construïen en altres factories, com la de Cornellà.
A Barcelona hi treballen 480 operaris, la major part dels quals enginyers d’una molt alta qualificació. Per la seva banda, a Cornellà treballen un centenar de persones de les quals 68 perdrien la feina segons el que s’ha comunicat al comitè europeu i la resta s’haurien de traslladar a una nova destinació fora de Catalunya on se centralitzaria la producció d’aparells per a centrals elèctriques hidràuliques.
Es dóna el fet que Alstom, una multinacional que era l’orgull de l’Estat francès, per a ser venuda a General Electric ha hagut d’aconseguir el vistiplau de l’administració gal·la. I en la negociació, potser com una concessió per apaivagar la reacció oficial, s’ha aconseguit que la central mundial del sector de producció eòlica passi de Barcelona ,on està actualment, fins a Nantes. I “al mateix temps que aquí volen fer fora 230 persones, a la ciutat francesa estan contractant una xifra semblant de tècnics per poder assumir la feina que els hi podria ser adjudicada”, explica Javier Pacheco.
Ecotecnia, la cooperativa inicial
Com d’entrada la multinacional nord-americana només ha comunicat la seva intenció de realitzar la reestructuració, els sindicats en l’àmbit europeu ja preparen el seu arsenal d’arguments. Un d’aquests raonaments considera que la reestructuració es preveu fer a partir d’una foto fixa del mercat eòlic de 2015, sense tenir en compte els objectius de la cimera del clima de París que, precisament preveuen la incentivació de les energies netes.
Alstom Wind té a Catalunya el seu origen en una cooperativa: Ecotecnia, que van fundar un grup d’enginyers catalans que volien impulsar les noves energies. La societat va créixer exponencialment. En una segona etapa es va associar amb el grup cooperatiu Mondragon, per poder finançar un creixement espectacular cap a la resta d’Europa, Àfrica i el continent indi. L’acord amb els bascos es va trencar i la cooperativa va ser comprada finalment per la multinacional francesa Alstom, que va ubicar a Barcelona el seu centre mundial de l’àrea de producció d’energia neta. Quan es va fer l’operació la cooperativa tenia en plantilla gairebé 700 operaris, la majoria d’una molt alta qualificació tecnològica.
1 comentari
Pingback: El MWC atrau les protestes laborals contra les reestructuracions de General Electric i Bacardí