Joan Carles Gallego, secretari general de Comissions Obreres ha contradit els auguris fets per Joan Rosell, president de la patronal espanyola, CEOE, i per Josep Lluís Bonet, president de Cambra de Comerç d’Espanya, segons els quals a Catalunya es perdria ocupació i les condicions dels treballadors empitjorarien en cas de declarar-se la independència.
El líder sindical va dir: «m’indigna que Rosell i Bonet parlin ara de pitjors condicions de treball i d’ocupació quan van aplaudir amb les orelles la reforma laboral . Aquest canvi legal ha estat causant l’augment de l’atur i l’empitjorament de les condicions laborals des que es va aprovar», va dir Gallego.
«Si volem més feina i una vida millor el primer que caldria fer és suprimir la reforma laboral», ha afegit, i ha assegurat que el fet que es creu més o menys feina a Catalunya no depèn de si és independent, sinó de molts altres factors globals.
El responsable sindical es va mostrar partidari en el cas de la independència de Catalunya «d’un debat seriós, que no faci una crida a les pors, ni a l’il·lusionisme màgic». En aquest sentit va apel·lar a fer una anàlisi racional, ordenada i seriosa. En aquest sentit, sense definir-se per cap opció, va vincular el futur de Catalunya, sigui independent, federada o confederada al fet que els treballadors «estiguin organitzats per aconseguir millors condicions de vida».
Propostes per a la Catalunya social
La roda de premsa del secretari general de CCOO tenia com a premissa comentar les propostes de CCOO per una Catalunya Social. Un text que sintetitza les principals reivindicacions del sindicat en aquest moment. El document ,que duu el títol Propostes de CCOO per una Catalunya social, s’ha fet arribar a tots els partits que es presenten a les eleccions i serà el guió de les converses que CCOO mantindrà amb aquestes forces polítiques.
Les propostes pretenen redistribuir la riquesa, aconseguir un millor finançament per a Catalunya, un canvi en el model productiu que no es basi en sectors hipertrofiats com el turisme o la construcció i aposti, per contra per la indústria. En aquest sentit, advoca per un pacte català per a la indústria. També reclama un canvi en l’ICF, de manera que tingui més marge d’actuació com a banca pública.
El document aposta per un treball digne. Això vol dir optar per la derogació de la reforma laboral. Actuar contra l’economia submergida. Reclama salaris dignes amb un Salari Mínim Interprofesional (SMI) en termes europeus. «Caldria que les administracions, amb la Generalitat al capdavant es comprometessin a no contractar cap empresa que no respecti, per exemple, els salaris de conveni. O, per exemple, un compromís per revertir les retallades». En aquest sentit es demana una taula amb presència dels agents socials que analitzi les privatitzacions i fixi aquells serveis a recuperar.
El sindicat no convoca a la Meridiana
D’altra banda, Gallego ha explicat que el sindicat no participarà com a corporació en la manifestació de l’11 de setembre que es farà a la Meridiana, i ha demanat als afiliats de CCOO que hi assisteixin que expressin “de manera clara” el seu rebuig a les polítiques de retallades.
Ha recordat que el sindicat va participar en la manifestació de l’any passat juntament amb altres entitats per manifestar la seva crítica a les retallades i l’austeritat, però ha argumentat que aquest any, en coincidir amb la campanya electoral, «pot haver la possibilitat d’instrumentalització electoral».
El secretari general no ha volgut dir si assistirà o no a la concentració. Afirmant que aquest extrem «no és rellevant».