Els sindicats i el Grup Freixenet han acordat iniciar un expedient de reducció de jornada per motius econòmics, tècnics i organitzatius (ERTO ETOP) a partir del dilluns 13 de maig i que s’allargarà fins al 31 de desembre d’aquest any. L’empresa assegura que la falta de raïm i de vi per la sequera que viu Catalunya l’ha obligat a prendre la decisió de reduir la jornada dels treballadors.
La plantilla de Freixenet SA i Segura Viudas SAU, que són 615 treballadors, aproximadament el 80% de la plantilla, veuran reduïda la seva jornada laboral entre un 20% i un 50%. “La intensitat de l’ERTO ETOP s’adaptarà segons l’època de l’any i els efectes derivats de la sequera”, afirma en un comunicat l’empresa.
La Generalitat havia rebutjat l’ERTO
Freixenet havia sol·licitat a l’autoritat laboral de la Generalitat un ERTO a finals d’abril per motius de força major, tot i que va ser rebutjat, ja que Catalunya fa tres anys que pateix sequera. “Hi ha dos elements que justifiquen els ERTO de força major ordinària: la imprevisibilitat i la inevitabilitat. La força major ordinària actua davant fets que l’empresa no pot preveure ni evitar, tals com incendis o explosions, entre d’altres, que anul·lin totalment o parcialment els centres de treball i que no permetin l’activitat”, va justificar el departament d’Empresa i Treball, recordant que “fa més de tres anys que el país pateix sequera”.
Finalment, els sindicats, CCOO, UGT i la USOC, han acordat un ERTO amb el Grup per motius econòmics, tècnics i organitzatius amb la condició de protegir determinats col·lectius i mantenir les pagues extres i les vacances. L’Administració Pública pagarà un subsidi als treballadors afectats, tot i que l’empresa també bonificarà ajuts complementaris, de manera que la plantilla cobrarà fins a un 95% del salari real. En els majors de 55 anys, l’empresa es farà càrrec de l’atur consumit en cas d’haver d’agafar la baixa més endavant, mentre que els jubilats parcials i les persones amb reducció de jornada, no es veuran afectats per l’ERTO.