Actualment ens trobem que hi ha una gran quantitat de persones adultes escassament qualificades al nostre mercat laboral, dos terços dels quals aproximadament hi estaran com a mínim deu anys més, i el terç restant seguiran treballant com a mínim durant vint anys. Aquestes persones necessiten formació permanent en tota la seva carrera o vida professional.
Tanmateix, les dades ens indiquen que des del 2010 la inversió en formació és baixa a Espanya i a Catalunya. Per exemple, trobem que el 42% de la població de l’Estat espanyol presenta una qualificació baixa, que el 35% dels joves entre 25 i 34 anys no ha aconseguit acabar el batxillerat ni el seu equivalent en FP, i que la taxa d’abandonament escolar prematur se situa en el 19%. Pel que fa a la formació permanent entre la població, ha caigut gairebé 3 punts percentuals, passant del 10,3% l’any 2010 al 7,4% l’any 2016. D’altra banda, només un 12% de la població opta per estudis d’FP, tot i l’alta taxa d’inserció laboral, situada entre el 70% i el 80%.
Una de les respostes al perquè d’aquests baixos índexs la podem trobar en la crisi econòmica o en les retallades, però des de la UGT de Catalunya creiem que no existeix una cultura empresarial que aposti per la formació dels seus treballadors i treballadores.
Un altre factor és la inexistència de centres integrats d’FP amb una carta de serveis que s’ocupi d’orientar, formar i qualificar totes aquelles persones en edat de treballar des dels 16 anys fins als 64. Perquè això sigui possible ens cal una nova llei de formació i qualificació professional que aposti veritablement per la integració dels sistemes actuals, atès que la vigent no respon en absolut a aquestes demandes.
Al nostre país les persones adultes amb qualificació escassa són menys propenses a participar en programes de formació i educatius que els seus companys i companyes altament qualificats i qualificades, si bé comptem amb un sistema d’ensenyament per a adults relativament complet i flexible, i la participació d’adults en programes educatius i formatius ha augmentat en els darrers anys, ja que hi ha una gran demanda de competències i qualificacions professionals. Una de les respostes al problema radica en motivar i donar suport a les persones adultes escassament qualificades per millorar i adaptar-ne el nivell de capacitació a l’hora de preservar i poder promocionar els seus llocs de treball o trobar-ne altres de nous.
Des de la UGT de Catalunya pensem que cal incorporar necessàriament l’acreditació de competències professionals a la negociació col·lectiva per tal d’optimitzar els recursos humans i la formació de les persones. També, que cal una nova llei de formació i qualificació professional, ja que Catalunya necessita un nou escenari més ambiciós que contempli l’FP integrada. Per últim, creiem que l’orientació ha de ser clau en el model de formació i qualificació professional, i que s’ha d’apostar per la formació professional dual amb la participació sindical.