Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La negociació per la reestructuració de Caixabank ha començat. A iniciativa de CCOO, tots els sindicats amb presència al comitè han exigit que es retirin de la negociació els articles que permeten l’aplicació unilateral de mesures traumàtiques en cas de no arribar a acords, segons CCOO.
La realització de la primera reunió és, per a l’empresa, una simple formalitat, ja que en el conveni col·lectiu es va establir que abans d’acudir als procediments legals prevists en els articles 40, 41 i 51 de l’Estatut dels Treballadors s’ha d’obrir un període previ de negociació, per buscar les fórmules que permetin minimitzar l’impacte de qualsevol procés de reestructuració. A partir d’aquí la formalitat exigeix marcar un calendari de reunions que s’han concretat en els dijous.
La pròxima reunió està prevista per al dijous 17 de gener. La representació laboral ha intentat en la primera jornada fixar línies vermelles en aquest procés. Així, l’esmentat sindicat ha exigit saber quines mesures vol posar l’empresa sobre la taula i ha demanat perquè no es poden negociar pacíficament.
Per a CCOO l’obertura de processos que impliquen acomiadaments, mobilitat i modificació de les nostres condicions de treball no és innòcua, ja que implica una clara intencionalitat de pressionar en la negociació per part de la direcció. El conjunt dels sindicats critica l’estratègia que planteja la direcció, i més considerant que tot apunta que els resultats de 2018 seran extraordinaris, “i això és gràcies a l’esforç i dedicació de la plantilla”., diu CCOO.
Recordar que Caixabank va anunciar fa uns dies la seva intenció de reduir plantilla en unes 2.000 persones. La mesura, en relació amb les oficines obertes suposaria tancar un 18% dels establiments que el banc té actualment obertes el públic.
En el seu pla estratègic 2019-2021, l’entitat preveu tancar 821 sucursals urbanes, fins a quedar amb 3.640 al 2021, des de les 4.461 actuals. El pla del banc busca avançar cap a una transformació de la seva xarxa que permeti ampliar el nombre d’oficines d’assessorament urbanes conegudes, com ‘Store’, fins a les 600 (enfront de 285 actuals), mantenir la xarxa de sucursals en petites poblacions (xarxa Agrobank) i desenvolupar els seus serveis digitals, com el nou model d’atenció ‘InTouch’.