Els treballadors que realitzen la recollida de la brossa a la comarca de la Noguera han aturat la vaga indefinida, que feia tres dies que s’havia iniciat, després d’arribar a un principi d’acord amb l’empresa que té la concessió, segons informa la UGT de Catalunya.
L’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) ha acceptat un increment salarial per un any, amb el compromís de negociar noves condicions econòmiques abans del mes de maig de l’any 2020, afirma el sindicat. L’acord s’ha obtingut en la mediació convocada a la delegació de Lleida del Departament de Treball.
Jordi Hernández, delegat de personal de l’empresa del sindicat UGT-Terres de Lleida, ha explicat que finalment els treballadors han acceptat “un increment salarial de 120 euros bruts al mes, a més d’una pujada de 133 euros del plus de productivitat -una paga que perceben els treballadors al setembre”. Això sí, emplacen a FCC a una nova negociació entre els mesos d’abril i maig de l’any vinent. “Hem tancat un acord per desbloquejar la situació, però hem de treballar per redactar un nou conveni de cara a l’any 2021. No podem estar recorrent a les vagues perquè l’empresa no ens ofereix solucions”, ha apuntat.
Fruit de l’acord, la quinzena de treballadors de recollida d’escombraries de la Noguera tornaran aquest dijous a la feina amb total normalitat.
El conflicte havia tingut un precedent la setmana anterior a la vaga indefinida. Els treballadors consideren que fan la mateixa feina que els seus companys que treballen al Segrià, també en una subcontracta atorgada pel consell comarcal, però els seus salaris són inferiors.
Durant la vaga indefinida els alcaldes d’algunes poblacions es van queixar de l’acumulació de brossa en algunes poblacions. Això, a més de resultat directe de l’aturada dels treballadors, tenia a veure amb el fet que es va espatllar un camió de recollida que, segons l’empresa hauria patit sabotatges. El conflicte, del qual ara s’ha firmat un ajornament, fa més de deu anys que dura. En aquest temps el sindicat ha reclamat diversos cops que el consell comarcal intervingués, cosa que directament no ha fet.