L’objectiu és una reforma que permeti uns horaris més racionals que contribueixin a una vida més eficient i saludable
Un nou ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), canvis en l’estructura horària de Betevé, avançar els horaris dels actes públics de manera que acabin més d’hora són algunes de les mesures que es plantegen en el Pacte del Temps que aquest dilluns 18 de juny ha estat presentat per l’Ajuntament de Barcelona i diverses associacions i empreses. Aquest document detalla 57 mesures a adoptar –algunes de les quals ja estan en marxa– amb l’objectiu «de viure en una societat més eficient, igualitària i saludable».
De les actuacions previstes, 28 són d’iniciativa municipal i les altres 29 des de les empreses que participen. L’Ajuntament titlla aquest pla «d’innovador», elaborat amb la voluntat d’incidir en l’organització del temps quotidià per facilitar la conciliació de la vida professional i la personal». Les mesures previstes estan dividides en sis eixos: salut, educació, empreses i organitzacions, cura de les persones, participació ciutadana i serveis a la ciutat. A més hi haurà diverses campanyes sobre qüestions més generals, com «la importància de dormir bé i fer els àpats en horaris saludables».
Suport municipal als canvis en l’organització del treball
Des del consistori barceloní i, més concretament, des de Barcelona Activa, s’ha activat un nou programa de formació que proposa un acompanyament a les empreses perquè implementin mesures de la reforma horària en la seva organització. La participació en aquesta acció formativa, que anualment beneficiarà 15 empreses, es realitzarà mitjançant una convocatòria oberta. Una altra de les mesures que s’implementaran des de l’Administració municipal, el gener de 2019, per part de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), que posarà en marxa un projecte pilot a l’Escola Bressol Aurora (Raval, Ciutat Vella). Consisteix en l’habilitació de dos torns de servei —un al matí i un altre a la tarda — per a infants d’entre 1 i 3 anys, amb l’objectiu d’adaptar els horaris a les necessitats quotidianes de les famílies.
Des de l’Ajuntament també es vol promoure «un ús més racional de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en el temps laboral». Difondrà un recull de pràctiques específiques, «basades en el dret del personal a la desconnexió digital, d’acord amb uns criteris d’activitat laboral que afavoreixin la seva salut». Aquesta actuació es desenvoluparà en el marc de la Xarxa d’Empreses Nous Usos Socials del Temps (NUST). Es tracta d’una iniciativa municipal, creada l’any 2006, que actualment està formada per més d’un centenar d’empreses i organitzacions «compromeses amb el desenvolupament d’una gestió del temps més eficient i sostenible i amb l’harmonització del temps laboral amb la resta de temps de la vida quotidiana (personal, familiar, de cura i social)», segons s’especifica al Pacte del Temps. Una proposta a destacar entre les 28 que s’impulsen des del consistori és que els actes públics comencin com a molt a tard a les sis de la tarda i acabin abans de les vuit.
La reforma horària a la negociació col·lectiva
Les aportacions de les empreses i organitzacions són molt variades. La majoria fan referència a diferents fórmules per organitzar la jornada laboral de manera que tothom pugui fer-la d’una manera que li vagi bé a les seves necessitats personals. Això inclou també les vacances. Els sindicats també han introduït propostes per incorporar aquesta qüestió a la negociació col·lectiva.