Els treballadors de les empreses subcontractades per Movistar, que ocupen el Mobile World Center (MWC) de Barcelona, han instat avui als polítics que van firmar el manifest dit de les escales, entre ells Ada Colau, a què facin de mediadors amb Telefónica per arribar a un acord que permeti aturar el conflicte.
L’al·lusió la va fer Aitzol Ruíz de Azúa, portaveu dels vaguistes, en una concorreguda roda de premsa celebrada a la botiga ocupada des de fa quatre dies pels vaguistes. En un to moderat en la forma, el representant dels treballadors, va reclamar a la multinacional que obri converses amb els treballadors que fa més de 50 dies que estan en vaga a Catalunya i ja 60 dies a Madrid, lloc on va començar el conflicte.
En la intervenció del sindicalista va reclamar que Telefónica posi una solució al conflicte i va instar als polítics que han estat solidaris amb la seva lluita a què facin «mediadors» en una hipotètica negociació. Aitzol va fixar la posició dels vaguistes: «treballar 40 hores a la setmana, amb 2 dies de festa i un salari suficient per viure». En aquest sentit va indicar gràficament que «els nostres mòbils estan sempre oberts a una trucada». Aitzol en la seva intervenció ha explicat quines són les condicions de treball dels subcontractats de Telefónica i ha manifestat que segurament «la nostra serà la primera generació que visqui pitjor que els seus pares i millor que els nostres fills i nets». Pper això a recordat la vaga de la Canadenca, que l’any 1919 va suposar la mobilització més gran mai donada a Catalunya i que va acabar amb la consecució de les vuit hores de treball al dia i 40 a la setmana.
Aquesta moderada posició dels vaguistes es produïa en una ambient de certa exaltació. Per una banda, l’activista social, Gabriela Serra, va llegir un manifest d’adhesió i solidaritat als treballadors en vaga firmat per un centenar de treballadors. Els vaguistes i els membres de les organitzacions que els hi donen suport van corejar en diverses ocasions eslògans reivindicatius com «si se puede» o «Visca la lluita de la classe obrera».
Incident sense conseqüències
Just al començament de la lectura del manifest s’ha produït un moment de tensió. Una persona del servei de seguretat contractat per la propietat de l’establiment, acompanyat per alguns guàrdies privats ha intentat penetrar al local, se suposa que per impedir la roda de premsa. Una barrera humana formada per treballadors i persones solidàries s’ha interposat amb els braços alçats, de forma que se’ls ha impedit el pas. Després d’un curt estira-i-arronsa, el grup s’ha retirat. En la concentració els treballadors explicaven que incidents com el vist es produeixen amb una certa assiduïtat. «La nit passada van venir una trentena de guàrdies ben entrada la nit, i tampoc va passar res, estem en una certa guerra de nervis» deia un treballador.
Els vaguistes, que reben suport de moltes entitats sindicals, socials i de joves de Catalunya han estat reforçats amb altres vaguistes procedents, per exemple del País Basc i de Madrid, cosa que fa de la protesta del MWC el punt neuràlgic d’aquesta vaga estatal.
Per mantenir la protesta els treballadors no paren de recordar la necessitat de fornir de diners les caixes de solidaritat, cosa que els ha de permetre, si no hi ha resposta de l’empresa de telecomunicacions mantenir molts dies més la protesta.
La multitudinària roda de premsa ha acabat amb una nova convocatòria feta pels vaguistes. El dia 289, divendres criden a una manifestació que sortirà a les 19 hores de la base de les tres xemeneies, al Paral·lel, el lloc on es va originar la vaga de la Canadenca.