Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de les subcontractades de Movistar abandonen l’ocupació del Mobile World Center després de set dies de protesta. Després d’aconseguir un principi de negociació amb Telefónica, les desenes de vaguistes -que porten 54 dies d’aturada- han desallotjat el local de Plaça de Catalunya. Ho fan, d’una banda, amb el compromís de Telefónica de mediar en una reunió, la propera setmana, entre el comitè de vaga i les empreses subcontractades, i de l’altra, amb la retirada de la denuncia per violació de domicili contra un dels vaguistes.
Tot i l’entesa, que permet desactivar l’ocupació de la seu del Mobile World Center, queden aspectes per aclarir. Segons els treballadors, Telefónica hauria acceptar participar en una negociació en la qual l’empresa faria de mitjancera entre els vaguistes i les empreses subcontractades per la pròpia multinacional. Els termes del document que ha permès frenar la situació de conflicte agut fixa que en les trobades, que es faran els dies 2 i 12 de juny pròxims es parlarà del dit contracte en bucle. El contingut d’aquest document va encendre la protesta perquè, sempre segons els vaguistes, empitjorava encara més les dures condicions que afectaven els treballadors subcontractats. Tot i l’alleujament de la situació, els treballadors han puntualitzat que mantenen la vaga fins que hi hagi un acord que considerin satisfactori.
Les últimes 24 hores han estat de gran tensió a la protesta que mantenien els vaguistes, després que divendres a la tarde els arribés l’ordre judicial de desallotjament. El magistrat considerava que l’ocupació ja no formava part d’una protesta merament laboral. L’anunci, rubricat per l’aparició dels Mossos d’Esquadra, va encendre la solidaritat. Parlamentaris, representants veïnals, d’entitats, la regidora electa de la CUP per Barcelona, Maria José Lecha, van donar suport a l’ocupació. Fins i tot la que pot esdevenir alcaldessa electa per Barcelona, Ada Colau, va visitar també el centre ocupat amb part del seu equip, i es va oferir per fer d’interlocutora.

Minuts més tard, a les 19 hores, començava a moure’s una manifestació convocada en solidaritat amb els treballadors per diversos col·lectius, partits i sindicats solidaris. Si al principi la marxa sortia de davant de les tres xemeneies al Paral·lel amb poc més de 200 persones, en arribar a la Porta de l’Àngel superava àmpliament els mil participants. Tot el trajecte els manifestat el seu suport a la causa dels vaguistes.
La manifestació ha acabat davant del centre ocupat. Allà treballadors i manifestants han realitzat una performance consistent en una concentració de persones amb les samarretes blaves reivindicatives i una mena de caputxes fetes amb bosses de paper on hi havia lemes com “no vull ser un esclau”. També s’ha informat que a Madrid els vaguistes havien ocupat un altre centre de Movistar.

A les 21 hores s’ha fet, a l’exterior del centre, una multitudinària roda de premsa. En aquesta ocasió no ha participat Aitzol Ruíz, que ha estat imputat pel jutge, segons han indicat, per “allanamiento de domicilio de una persona jurídica”. Sigui com sigui, des de l’organització s’ha estimat oportú no exposar el portaveu a conseqüències negatives.
Segons la portaveu de les entitats solidàries amb els treballadors, Gabriela Serra, Movistar ha manifestat que la vaga li ha fet perdre 21.000 clients i unes pèrdues diàries de 750.000 euros, i ha acusat l’empresa de suportar aquests problemes i el desprestigi que suposa, tot per no dialogar directament amb els treballadors.