La vaga dels treballadors de contractes de Movistar no s’atura. Els treballadors que operen en empreses subcontractades per la multinacional van dilluns a la tarda votar continuar l’aturada en l’assemblea de Barcelona. El conflicte, que es va iniciar els 28 de març a Madrid i poc després es va estendre arreu de l’Estat espanyol, segueix molt viu.
A l’assemblea es va decidir mantenir la protesta i també es va acordar que es faria una demostració d’unitat dels treballadors coincidint amb les manifestacions del Primer de Maig.
El cert és que els vaguistes semblen apostar per un llarg conflicte. Per això ara la seva dèria és recollir el màxim de fons possible per a les caixes de resistència que a nivell descentralitzat han constituït. Amb aquests diners s’ajuda aquells operaris amb menys recursos o més càrregues familiars. S’ha de tenir en compte que la protesta té com a base uns salaris que en moltes ocasions no superen els 700 euros mensuals que es guanyen després d’esgotadores jornades de treball i a costa, afirmen, d’assumir molts dels costos que en una situació normal pagaria l’empresa contractant.
En l’assemblea de Barcelona es va informar d’una operació econòmica que, si finalment tira endavant, suposarà un important ajut per als operaris en vaga. Es tracta d’un préstec que s’està negociant amb una important cooperativa de crèdit. A la reunió es va informar que la quantia del crèdit s’acostaria als 120.000 euros.
Mentrestant, la vaga es fa notar entre els usuaris. En això és difícil donar dades exactes perquè l’empresa de telecomunicacions no comenta els efectes de la vaga. Els vaguistes sí que ho fan. Afirmen que l’empresa Cotronic, que en una situació normal es dedica a fer muntatges i reparacions, tindria una llista d’espera, només a Barcelona de 1.200 avaries.
Igualment els operadors de la filial d’atenció al públic Atento, han rebut, segons els vaguistes, la instrucció de no informar el públic de les queixes. En aquest sentit, si en una situació normal les trucades que es reben són, en un 5% vinculades amb avaries, ara gairebé tenen aquest motiu fins a un 50%. El que sí que es pot dir, perquè s’ha constatat és que hi ha instal·lacions de telefonia fixa encarregades fa més de 12 dies que no tenen, a hores d’ara, data de resolució.
Mentrestant les espases del conflicte segueixen alçades. Per una banda les empreses que tenen subcontractes de Movistar després d’una sessió de negociació amb CCOO i UGT, sindicats que han convocat vagues en tandes de dos dies, mantenen també la protesta. Ho fan després que, segons van manifestar en un comunicat, les companyies amb qui buscaven una solució van filtrar aspectes de la negociació amb l’objectiu de desmobilitzar els vaguistes i enfrontar treballadors vinculats amb els dos grans sindicats amb aquells que espontàniament van iniciar la protesta i que ara tenen el suport d’organitzacions com CGT, AST o Co.Bas, entre altres.
Recordar que els vaguistes que s’organitzen de manera assembleària reclamen un acord amb les empreses subcontractades de Movistar que equipari les seves condicions de treball i salarials amb els operaris de la multinacional. Per contra CCOO i UGT tenen objectius més modestos. En el seu cas voldrien aconseguir un acord de mínims que assegurés una millora inicial tant salarial com de condicions de treball per al conjunt d’empreses subcontractades. Aquest acord, si s’aconseguís, es posaria per escrit com un annex dels respectius convenis del metall d’àmbit provincial. Però, la realitat és que ni la reivindicació de màxims, ni la de mínims sembla ser acceptable per a les empreses que treballen per compte de Movistar.