Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de Nissan i empreses auxiliars s’han manifestat dimarts a la tarda davant el consolat del Japó a Barcelona. Posteriorment i de manera improvisada han tallat durant una estona l’avinguda Diagonal. Va ser, segons els dirigents sindicals, la primera de les mobilitzacions que els operaris pensen fer per defensar els seus llocs de treball i la continuïtat industrial de l’empresa a Catalunya i a Espanya. El comitè ha anunciat que hi haurà més accions al carrer els pròxims dies. No vol que el malestar quedi tancat a les parets de la fàbrica.
Centenars de treballadores i treballadors, molts d’ells amb l’uniforme de treball, s’han concentrat des de dos quarts de set a l’Avinguda Diagonal 640. La intenció era fer arribar al consolat del Japó, país on resideix la direcció mundial de la multinacional Nissan, un manifest en el qual reclamen que l’empresa atorgui càrrega de feina a les plantes de Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, a Catalunya i d’Àvila i Cantàbria al territori d’Espanya.
Els membres dels quatre sindicats amb presència al comitè d’empresa, Sigen-USOC, CCOO, UGTi CGT, s’han afanyat a explicar que la lluita que han començat exterioritzant la seva protesta, té com a objectiu salvar uns 25.000 llocs de treball. Aquesta és la quantitat de persones que calculen que de manera directa o indirecta treballen a empreses relacionades amb Nissan.
La protesta dels treballadors es produeix després que la direcció europea de la multinacional automobilística comuniqués als seus representants que una de les produccions estratègiques, la pick up, que construïen a la planta de la Zona Franca per encàrrec de Mercedes, no se seguirà fabricant. I, dos dies després de rebre aquest cop de maça, la direcció de la fàbrica de Barcelona comunicava també als representants dels treballadors la reducció de la producció d’un altre vehicle, la furgoneta elèctrica eNV-200, de la que fins fa poc es feien 102 unitats diàries, passaven a només 60 unitats per jornada. Aquesta reducció aboca a una regulació d’ocupació a partir del maig vinent si abans no s’aconsegueix producció suplementària.
La pèrdua de la producció dels dos vehicles se suma a una sèrie de mesures que han suposat grans esforços per als treballadors, la darrera de les quals ha estat acceptar l’acomiadament pactat o incentivat de 600 treballadors i treballadores per aconseguir que a Barcelona es construeixi una planta de pintura industrial. Però aquesta instal·lació no es farà almenys fins a 2023 mentre que la sortida dels treballadors es farà de manera immediata.
Compromisos no complerts
La crisi que afecta Nissan té variables difícils de controlar. Una és els efectes del brexit, que podria fer que la multinacional se centrés en el mercat britànic i abandonés la resta d’Europa. Potser per això, Renault, empresa que té una aliança mundial amb Nissan, fa temps que exerceix la seva influència per repatriar cap a França part de les produccions que es feien arreu d’Europa.
A la concentració dels treballadors de Nissan s’hi han pogut veure, a més de treballadors del grup, altres d’empreses auxiliars que també es veurien afectats. A més, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, que és treballador de l’empresa automobilística ha participat en la protesta, en una piulada a twitter ha reclamat el compromís no només de l’empresa sinó també de les administracions catalana i central en buscar una sortida per a la companyia i els seus operaris.