La principal consulta que fan els migrants a les oficines del Centre d’Informació de Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya té a veure amb els mecanismes de regularització de la seva situació al país. Concretament pregunten per fórmules per acollir-se per arrelament social. I en aquest punt hi té un paper clau la situació laboral. Només un 16% dels que passen pel CITE tenen un treball regular. S’ha de recordar que per assolir el permís d’estada a Espanya cal tenir una oferta laboral a temps complet d’almenys un any a jornada completa, segons es recull a la memòria del CITE presentada per Carles Bertran, coordinador del centre i per Toni Mora, responsable de política territorial i acció social del sindicat.
La memòria, que com cada any puntualitzen els responsables del CITE, només fa referència a la informació proporcionada per les consultes que els estrangers fan a les oficines del centre. No obstant això, les conclusions es consideren un bon baròmetre de la situació dels treballadors estrangers a Catalunya, especialment pel que fa als acabats d’arribar.
El perfil de les persones ateses pel servei sindical és d’una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa i treballadora de la llar, segons es desprèn de la memòria.
El CITE ha detectat l’increment de l’arribada al país de persones de Veneçuela i Hondures. En aquests dos casos el contingent majoritari són dones. De total de les persones que han passat pel CITE el 60% tenen procedència llatinoamericana. Els responsables de CCOO han detectat que en la mesura que la via d’emigració cap al nord els ha estat estroncada, els llatinoamericans intenten venir cap a Espanya.
Llei dura
La duresa de la llei d’estrangeria fa que una part de les consultes ateses tinguin a veure amb processos de regularització de persones que fa molts anys que viuen i treballen a Catalunya, i que per diferents motius han vist caducar la seva documentació. També es dóna el cas de migrants que havien retornat als seus països, com hondurenys, i que la situació d’extrema violència pateixen a casa seva els empeny a marxar de nou.
Un dels aspectes destacats pel coordinador del CITE és la existència d’una bossa de persones migrants d’edat avançada que no treballen o ho han fet de manera irregular, que es veuran empeses a una situació difícil arribades al moment de la seva jubilació.
En concret, les persones que van ser ateses pel CITE manifestaven que en un 54% no treballen. De les que sí que ho fan, en un 64% afirmen que treballen de manera irregular. Per sexes, les dones treballen en un 28% mentre que els homes ho fan 10 punts menys, un 17,8%.
El centre que atén i assessora els migrants va realitzar l’any passat, 28.172 consultes en les 33 oficines que té obertes a Catalunya. El 21% d’aquestes preguntes versaven sobre arrelament familiar, seguides per un 17,3% relacionades amb la obtenció de targetes comunitàries i un 8,5% vinculades amb formes regularització vinculades amb el dret d’asil o protecció internacional.
Nou govern central
Tant Toni Mora com Carles Bertran consideren que el nou executiu espanyol hauria de fer passes per millorar la situació de les persones migrades. Serien canvis en la llei d’estrangeria que permetessin regularitzar la seva situació. En especial parlen del punt que exigeix tenir una oferta de treball d’un any per poder accedir a documentació. Els dos es van mostrar esperançats a que el govern progressista esmeni situacions anteriors amb canvis legals.
Bertran va explicar que “de vegades el que és més urgent no és tenir una reforma legal sinó posar en marxa mecanismes que facilitin la vida a les persones estrangeres”. En aquest sentit, esmenta el problema que suposa el coll d’ampolla per aconseguir cites a comissaria en el procés de regularització. “Truquen i veuen que no hi ha cites disponibles, però entren a Internet i n’està ple d’ofertes de cites per Wallapop o altres mecanismes potser legals però moralment discutibles” indica. Això es podria arreglar destinant més funcionaris a les comissaries, assegura el coordinador del CITE.
Un altra cosa que podria fer el govern estatal amb rapidesa seria ratificar el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que atorgaria drets laborals a les dones que treballen actualment a la llar. Aquesta dedicació, segons l’estudi, és majoritari entre les dones, amb un 71,2% de feina irregular i un 23,9% de feina regular.
Entre els homes la feina més estesa és a l’àmbit agrari i a la construcció. En els dos sectors la irregularitat és majoritari i les situacions regulars suposen la part més petita del pastís.
Tot i la irrupció de col·lectius procedents de països llatinoamericans, el contingent més important de persones que fan consultes al CITE és el marroquí, que representa un 14% del total, seguit del 10% de Colòmbia i del 7,4% de Veneçuela.