Els treballadors de Nestlé es van concentrar ahir 12 de desembre davant la seu central de l’empresa a Esplugues del Llobregat per exigir que l’empresa desbloquegi els convenis col·lectius que negocia a diferents centres de treball de tota Espanya.
El principal punt de conflicte es troba en la clàusula de revisió salarial que s’havia tingut per conveni fins al moment, però que Nestlé es nega a renovar i que afecta 2.700 treballadors de tota Espanya, més de la meitat de la plantilla. Cada centre de treball té un conveni propi i Puentecesures (Galícia); Sevares i Gijón (Astúries); La Penilla (Cantàbria) i Girona (Catalunya) s’han negat a signar, ja que exigeixen incorporar la clàusula d’IPC per tal de no perdre poder adquisitiu. “En l’última negociació es va aconseguir la clàusula d’IPC per a tots els centres de treball a Espanya després d’una vaga a la fàbrica de Girona”, afirma Lluís Parra, coordinador estatal de la UGT FICA a Nestlé.
Nestlé es nega a continuar negociant fins que els sindicats retirin la proposta de la revisió salarial
A Girona tenen el conveni caducat des del març de 2023 i l’empresa es nega a seguir negociant el proper fins que els sindicats retirin la proposa de la clàusula de revisió salarial. Des de la UGT, CCOO, CSIF, CGT i USOC no accepten les amenaces de l’empresa i preparen noves concentracions i adverteixen que arribaran a la vaga si és necessari. “Ens neguem a ser cada vegada més pobres”, afirma Parra. El comitè d’empresa té altres reivindicacions amb les quals tampoc hi ha acord amb Nestlé.
D’una banda, demanen un augment salarial del 4% el 2023, 2024 i 2025, a més de la clàusula de revisió salarial amb data de desembre. Per tenir una millor conciliació, reclamen que quedi fixat per conveni una reducció de la jornada laboral a 39 hores, tot i que el Govern ha arribat a un acord per establir la jornada màxima a 37,5 hores el 2025. A més, volen que l’empresa sigui més flexible amb els treballadors que poden fer teletreball, ja que fins al moment només es permet un dia. Pel que fa als permisos, demanen que es gaudeixin per dies laborables i no naturals, i defensen que hi ha jurisprudència anterior que avala la proposta. També reivindiquen que hi hagi més flexibilitat per escollir vacances els mesos de juliol i agost “ja que no treballem amb productes estacionals com gelats”. Per als treballadors més grans, demanen buscar mecanismes perquè la plantilla es pugui jubilar als 59 anys.