Els treballadors de General Electric a Barcelona i Cornellà han acordat en assemblea fer vaga indefinida a partir de dimarts 7 de juny, segons ha declarat José Manuel Lozano, president del comitè d’empresa de la planta que el grup té a la població del Baix Llobregat. L’aturada afecta al conjunt dels centres del grup General Electric a l’Estat espanyol. La retallada anunciada per la multinacional afecta les dues factories catalanes, però també es tanca un centre de producció a Terol i a diversos parcs eòlics.
Les aturades es fan per oposar-se a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) instat per la multinacional nord americana. Aquesta acció suposaria fer fora de l’empresa a 178 operaris.
La part més important de la retallada de personal afectaria la planta de Cornellà, on es fabriquen turbines per a minicentrals hidroelèctriques. La direcció de l’empresa manté la seva posició de tancar el centre. Inicialment això suposava 68 baixes. Durant el període de negociació de l’ERO ha anat variant la seva posició. En primer lloc va oferir que 13 operaris es traslladessin a treballar a Bilbao, on el grup té una planta productiva. Més tard ha apuja l’oferta fins a 19 persones que podrien seguir treballant, però a la capital basca.
Pel que fa centre productiu de Barcelona, situat al Poblenou, on treballen 490 operaris, la retallada és més forta. Inicialment els acomiadaments havien de ser de 110 persones. Després de molts dies de negociació la direcció del grup ha rebaixat la xifra fins a 105 operaris. La reducció afecta a diversos nivells, des de direcció fins a personal tècnic i també de recerca i desenvolupament, segons el president del comitè d’empresa de GE Wind, David Madueño.
Un punt que crida l’atenció és que l’empresa no ha posat sobre la taula cap altra oferta que els acomiadaments, per als quals inicialment oferia una indemnització de 20 dies per any treballat, xifra que ha apujat a 25 dies en la darrera trobada amb els sindicats. Però no proposa ni prejubilacions i baixes voluntàries ni plans de recol·locació.
Un altre aspecte que resulta xocant als treballadors és que el tancament de Cornellà i la reducció dràstica de la capacitat operativa del centre de Barcelona posen en perill negocis estratègics encetats durant l’anterior període quan el propietari de l’empresa era Alstom. Aquest negoci és el de producció d’energia off shore que en opinió de tècnics consultats és un dels camps amb més futur d’aquest sector.
Evitar el desmantellament
Els treballadors General Electric creuen que cal evitar el desmantellament de centres productius. En aquest sentit recorden que a Cornellà es fabriquen turbines de grandària mitjana i també petita, amb una demanda important.
En el seu interès per evitar tancament i les mesures traumàtiques com són els acomiadaments, els responsables sindicals s’han reunit en dies successius amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i amb el vicepresident, Oriol Junqueras. Als dos polítics els treballadors els han demanat que intercedeixin en el cas i en la mesura que sigui possible que intentin que el centre productiu de Cornellà no es tanqui i que, si s’han d’aconseguir estalvis, es traslladi la feina al Poblenou, han informat els sindicalistes.
Madueño considera que la reducció de capacitat de producció plantejada per General Electric no té al darrere un pla industrial sinó que obeeix només a causes financeres: “pel que ens ha arribat, la idea és reduir costos per produir una pujada en borsa del 15%, sense pensar en el futur industrial ni res per l’estil”, ha explicat del president del comitè d’empresa del centre barceloní.