Els taxistes preparen aquest vespre una manifestació a la Diagonal a prop d’on hi ha la concentració d’VTC

Al matí els conductors de taxi han xocat amb la Guàrdia Civil a l’intentar irrompre al Port. Abans s’han concentrat a Economia i han intentat arribar al Parlament

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els taxis ocupen la part central de la Gran Via a l'espera d'un acordf amb la Generalitat foto Tomeu Ferrer

Els taxis ocupen la part central de la Gran Via a l’espera d’un acordf amb la Generalitat foto Tomeu Ferrer

El conflicte del taxi ha tensat, aquest dilluns, el transport urbà a Barcelona. Les manifestacions posteriors dels taxistes han centrat l’atenció ciutadana i han trencat la normalitat. Durant el matí els taxistes han xocat amb els Guàrdies Civils en intentar arribar al port i amb els mossos al parc de la Ciutadella, a la tarda han anunciat la represa d’accions, amb una manifestació a la Diagonal que apunta com a objectiu la concentració de VTC que hi ha a plaça Francesc Macià.

A primera hora del matí, els conductors de taxis han deixat els seus vehicles en els punts de concentració i en grups s’han desplaçat a diversos punts de la ciutat. Han anat primer al departament d’Economia. Més tard han intentat concentrar-se al Parlament de Catalunya, però els mossos els han impedit entrar a la Ciutadella. Allà s’han produït els primers frecs amb la policia. El líder d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha reclamat en tot moment que les protestes fossin pacífiques.

Agressió a periodistes de TeleMadrid

Les protestes dels taxistes s’han incrementat després que l’assemblea tombés un principi d’acord al qual havien arribat els seus representants i el departament de Territori i Sostenibilitat. Abans, l’única proposta que hi havia sobre la taula era fixar en 15 minuts el temps d’antelació amb el qual s’havien de contractar els Vehicles de lloguer amb conductor. La proposta posterior establia una gradació en la qual es tenia en compte la distància entre l’usuari i el VTC i altres paràmetres com la contaminació.

Un grup nombrós de treballadors del taxi s’han dirigit  a mig a la Ronda Litoral fins al Port. Han tallat l’arteria ciutadana i a la zona portuària han passat una barrera establerta per la Guàrdia Civil i la policia portuària. Abans, a la Ronda Litoral, un vehicle VTC, ha estat abordat i dos periodistes de TeleMadrid han rebut cops i empentes, segons han declarat.

A la porta 25 del port s’ha produït un forcejament entre els guàrdies civils i taxistes, de resultes del qual un guàrdia ha caigut a terra i ha resultat ferit al cap.

Reaccions polítiques

A altres ciutats del país, com Girona o Sabadell , s’han produït marxes lentes de taxis en suport dels seus companys de l’àrea metropolitana. En altres localitats, com Mataró o Terrassa, s’han fet crides per ajudar els taxistes de Barcelona.

Els taxistes tenien prevista una concentració a la tarda fins a la plaça de Francesc Macià, on hi ha una concentració paral·lela de vehicles VTC. Abans, els conductors de taxi tenen prevista una assemblea per a les 18:00 hores per preparar accions.

Si s’atenen les declaracions de la patronal d’VTC Unauto, des que es va reprendre el conflicte, uns 80 vehicles han patit desperfectes com a conseqüència d’agressions de taxistes.

La protesta que afecta una part important del transport públic de Barcelona, han desfermat, a cinc mesos de les eleccions locals, una tempesta política. Ada Colau, alcaldessa de la ciutat i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha acusat el conseller de Territori, Damià Calvet, d’haver “generat la polèmica” i d'”encendre” el sector del taxi amb la proposta de 15 minuts d’anticipació per contractar els serveis d’un VTC.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*