Quatre institucions sanitàries catalanes -l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Pau de Barcelona, el Parc Taulí i el Consorci Parc Mar Salut- tenen la voluntat d’externalitzar el servei d’esterilització del material quirúrgic dels hospitals a una societat mercantil anomenada Coordinació Logística Sanitària, AIE (CSL). La proposta s’engega amb l’objectiu de fer front a les problemàtiques d’espai físic que hi ha en aquests quatre hospitals i per unificar i minimitzar els recursos, tant humans com materials.
En el marc dels procediments de contractació pública de la Generalitat, s’ha posat en marxa una consulta preliminar al mercat anomenada “Solució comuna, integral i personalitzada per a l’esterilització d’instrumental quirúrgic” per tal d’estudiar la viabilitat del projecte. Malgrat que es tracta encara d’una proposta preliminar, els sindicats CGT, UGT, CCOO, FTC-IAC, IAC-CATAC, SATSE, Lluitem i Metges de Catalunya ja han manifestat la seva «absoluta oposició» a aquesta proposta d’externalització del servei d’esterilització. «No podem permetre aquesta nova parasitació de la privada xuclant recursos a la pública», diuen en una carta redactada pels comitès d’empresa dels quatre hospitals dirigida a les respectives direccions.
Segons expressen els sindicats, amb aquest procés s’enfortiria el model de privatitzacions de serveis a la sanitat pública catalana, minimitzant els recursos humans i materials mitjançant una fórmula mixta publicoprivada. «Quan obres la porta a una externalització, estàs obrint la porta a la privada. Quan la privada comença a prestar un servei que abans era de gestió pública, ens exposem a la precarietat laboral, l’opacitat i que la traçabilitat dels diners públics es perdi. Els recursos públics han de ser auditats i controlats, saber que se’n fa d’ells. En una externalització no hi ha aquest control», denuncia Alex Duque, delegat de CCOO a l’Hospital Clínic.
Els sindicats denuncien que aquesta externalització pot crear un precedent. «Ens diuen que es fa aquesta proposta com a resposta a la falta d’espais i perquè s’haurà d’incrementar el nombre de quiròfans per donar resposta a la llista d’espera i a tota la població que hem d’atendre. Però, sota aquesta premissa, quin serà el proper servei que voldran externalitzar? La manca d’espais és un problema endèmic», assenyala David García delegat de FTC-IAC al Parc Taulí de Sabadell.
Pel que fa a l’esterilització de material quirúrgic, la proposta faria que CSL recollís el material als centres per traslladar-lo a la seva seu de Santa Perpètua de Mogoda i retornar-lo un cop tractat, el que significa també despeses en desplaçaments i probable pèrdua de material, tal com passa amb el subministrament de la roba hospitalària. CLS es faria càrrec de l’instrumental que es fa servir per dur a terme les diferents intervencions quirúrgiques que cada dia es programen als centres, un material que, en funció del tipus de cirurgia, és altament especialitzat i que, tal com diuen els sindicats, el personal dels centres coneix i el cuida, el que suposa un valor afegit que en cap cas, a parer seu, una empresa externa podrà aportar. «Tenim uns professionals altament qualificats i molt preparats, que porten una carrera dedicada a l’esterilització. Desconeixem quina preparació tindran els treballadors d’aquesta empresa privada», explica Xavier Tarragón, president del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar.
També en quant a la qualitat del servei, els sindicats assenyalen que les diferents experiències d’externalització a la sanitat pública catalana han resultat un «absolut fracàs» i que han acabat amb noves internalitzacions a causa dels desastrosos resultats. Recorden que fórmules similars a aquesta que ara es proposa han provocat «veritables escàndols», com és el cas d’IAT i CRC, entitats que, segons expliquen, «es van utilitzar per obtenir de manera fraudulenta recursos públics per fer desviaments de diners a empreses filials».
De fet, el Parc Taulí de Sabadell ja va experimentar un procés d’externalització del servei d’esterilització, el qual, finalment, es va acabar tornant a internalitzar a causa de la pèrdua de qualitat del servei. «Es va adjudicar el servei a Acciona, una empresa de construcció. Els treballadors no estaven formats en l’àmbit sanitari ni eren coneixedors del material quirúrgic i no hi havia cap mena de vigilància sobre la qualitat del servei. Ens arribaven les caixes incompletes, amb materials que no s’havien rentat prou bé, material rovellat… Vam anar recopilant dades i fotografies del material en mal estat i ho vam presentar a la direcció. En veure que no s’estava complint amb els estàndards de qualitat, es va trencar el contracte amb l’empresa», explica Garcia.
Els representants del comitè d’empresa dels diferents hospitals es van reunir la setmana passada amb els responsables de sanitat dels grups parlamentaris, en una reunió organitzada pel diputat d’En Comú Podem David Cid, per traslladar-los-hi la seva preocupació per la proposta. «Ens van explicar el que ja sabíem: que era una proposta que estava en estudi i valoració i que les direccions dels hospitals encara no havien manifestat una voluntat clara d’adherir-s’hi. Però ja sabem com van aquestes coses. Si no aixequem la mà i protestem des d’un inici, un dia ens podem llevar i trobar-nos que el servei d’esterilització s’ha externalitzat. No seria el primer cop», remarca el delegat de CCOO a l’Hospital Clínic. «Tots coneixem l’experiència de la Generalitat en aquests temes. La majoria de casos d’externalitzacions no han acabat amb un projecte sostenible econòmicament en els temps, sinó que simplement han suposat una mala gestió dels diners públics», afegeix el sindicalista.
Els sindicats, doncs, entenen que els serveis d’esterilització haurien de continuar sent 100% públics i que, en el cas de voler crear noves eines de gestió i coordinació sanitàries, s’haurien de contractar directament nous empleats públics. El proper pas, segons expliquen, serà intentar convocar una reunió amb el nou conseller de Salut, Josep Maria Argimón. «També volem intentar fer partícips als usuaris, ja que és una qüestió que apel·la a tota la societat. Una pitjor qualitat en els serveis sanitaris afecta a tothom», explica Tarragón. Per això, està sobre la taula la idea de convocar alguna mena de mobilització on hi pugui participar també la ciutadania.
Què és CSL?
Coordinació Logística Sanitària, AIE (CSL) és una Agrupació d’Interès Econòmic, adscrita com a mitjà propi del Departament de Salut, i composta per dos socis principals: el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona. Aquesta entitat té les seves instal·lacions a Santa Perpètua de Mogoda i es dedica a la prestació de serveis auxiliars de logística de material fungible sanitari i no sanitari i custòdia d’historials clínics i documentació administrativa.
Segons el portal de transparència, CSL disposa d’un total de 49 treballadors i un volum de negoci d’aproximadament 2,4 milions d’euros, de la que en costos de personal acredita aproximadament 1,5 milions d’euros i 700.00 euros en lloguer d’espais i materials. Segons informen des de la UGT, a la plantilla «no consta cap treballador amb titulació sanitària que garanteixi la correcta esterilització del material i, a més, sembla que l’empresa està adscrita al conveni de transports i no al de sanitat, el que significa uns sous molt més baixos».