Les organitzacions sindicals Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Intersindical CSC han comunicat la convocatòria de vaga general a Catalunya pel 18 d’octubre. En una roda de premsa, Assumpta Barbens en nom de la IAC i Carles Sastre per la I-CSC) han explicat els motius de l’aturada que proposen.
Les dues sindicals s’han esforçat per desvincular la convocatòria dels esdeveniments polítics. Només Sastre ha relacionat la darrera sentència que condemna part del Govern de Catalunya i líders d’organitzacions cíviques a llargues penes de presó amb la voluntat de mobilització, perquè, segons la seva lectura el veredicte lesiona greument el dret de mobilització i de protesta.
L’acte central de la jornada de vaga general serà, van dir els dos portaveus, la manifestació que han convocat als Jardinets de Gràcia de Barcelona a les 17 hores.
Les dues organitzacions sindicals emmarquen la vaga general en el context de les eleccions espanyoles. Ho fan per denunciar que s’ha produït un greu deteriorament dels drets dels treballadors i treballadores. En aquest sentit es reclama també la seva restitució.
Els motius concrets de la convocatòria són reclamar un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.200 euros. Es demana aquesta xifra perquè es considera que el cost de la vida a Catalunya és superior a la resta de l’Estat espanyol. Un altre punt és el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, tot vinculant la pujada amb el cost de la vida a Catalunya. En aquest sentit plantegen també la derogació de les dues reformes al sistema de pensions i la supressió del factor de sostenibilitat, aspectes que creuen que lesionen el dret a percebre un retir digne.
Reformes laborals de PSOE i PP-CiU
Com en una altra vaga general convocada el 8 de novembre de 2017 per aquests sindicats i CGT, es reclama la derogació de les dues reformes laborals aplicades: la primera feta pel PSOE i la segona pel PP i CiU. També es planteja la recuperació dels drets laborals suprimits als treballadors i treballadores de Catalunya.
La lluita contra la bretxa salarial que afecta les dones i aplicar un pla de rescat social serien altres punts de l’alternativa per la qual es mobilitzen els dos sindicats catalans.
Els portaveus han indicat que no s’han posat en contacte amb els sindicats majoritaris CCOO i UGT de Catalunya. Confien, però, que les bases d’aquestes organitzacions se sumin a les convocatòries que es faran des dels comitès d’empresa. Igualment creuen que una part del sindicat CGT, que el 3 d’octubre de 2017 va convocar conjuntament una vaga general, ara se sumi a l’aturada que s’ha convocat.
Atès que el sindicat USTEC és el majoritari en l’ensenyament públic i que aquesta organització també convoca la vaga, Ramon Font, el seu portaveu, espera que l’aturada tingui una gran incidència en aquest àmbit, “igual com l’ha tingut en anteriors mobilitzacions”, ha dit a preguntes de Diari del Treball.
Els sindicats convocants han afirmat que no compten, perquè no l’han demanat, amb l’adhesió a la vaga d’organitzacions socials com l’ANC o Omnium Cultural, tot i que esperen que a partir de la convocatòria oficial comencin a arribar suports de tots els que estiguin d’acord amb els motius de la mobilització obrera.
És notori l’interès de les dues organitzacions a desvincular la vaga general del clima de reivindicació política que es viu a Catalunya arran de les mobilitzacions contra la sentència que ha condemnat a més de cent anys de presó a dirigents independentistes i governamentals de Catalunya. Cal recordar que en l’anterior vaga general convocada per I-CSC, la patronal Foment del Treball va denunciar la iniciativa com a política, tot i que els tribunals han donat la raó al sindicat en considerar que els objectius pels quals es va cridar a la protesta eren totalment laborals.
La convocatòria d’una vaga general permet aquells que hi estan d’acord d’exercir el seu dret, ja que tenen el paraigua legal de la crida que es diposita a la Generalitat en el cas de Catalunya. Aquesta possibilitat es va usar de manera important en la darrera vaga feminista del 8 de març.