La primera jornada de la vaga indefinida de la firma DEYSE del grup Clece atura totalment la feina

El comitè de vaga ha denunciat a inspecció de treball que l'empresa no li deixava entrar al centre productiu, tal com especifica la llei en els casos d'aturada laboral

Tomeu Ferrer
 
 
 
Les treballadores i els treballadors a les portes del centre de treball en el qual fan la seva feina, foto: CGT

Les treballadores i els treballadors a les portes del centre de treball en el qual fan la seva feina, foto: CGT

Els treballadors de l’empresa de neteges DEYSE (filial de Clece, grup vinculat al financer i president del Reial Madrid, Florentino Pérez, han iniciat una vaga indefinida per millorar les condicions de treball en el centre de la societat agroalimentària BUNGE, a la que fan el servei de neteges, segons el sindicat CGT, que li dóna suport als treballadors.

La primera jornada de vaga ha aconseguit un seguiment molt alt, 14 dels 15 treballadors afectats. El motiu de la protesta és millorar les condicions laborals de la plantilla. Segons el sindicat hi ha diversos treballadors que reben per la jornada completa menys de 900 euros al mes. “I això als que tenen la sort que els cotitzin tot el temps de treball”, assegura Jonathan Gallego, responsable de l’àrea de neteja de la CGT. Segons explica el sindicat hi ha casos en què oficialment el treballador o la treballadora estan donats d’alta a la Seguretat Social per quatre hores però que realment treballen més temps, tot i que l’empresa no cotitza menys hores, cosa que perjudica els i les treballadores perquè afecta les seves jubilacions i la retribució quan estan de baixa.

Un altre problema que denuncia el sindicat és que gairebé la meitat dels operaris de DEYSE treballen des de fa temps amb contractes temporals.

Els treballadors també denuncien que han d’assumir tot de tipus de treballs de neteja i altres que no els corresponen per  categoria (treballs de pintura, en espais confinats, mecànics, etc.).

Dificultats per entrar

La primera jornada de vaga ha estat accidentada. Primer s’ha registrat problemes perquè la direcció de l’empresa no volia deixar entrar al centre de treball una representació del comitè de vaga, tal com diu la llei. Per això, des del sindicat s’ha instat la presència de la inspecció de treball perquè aixequi acta i, si cal, multi l’empresa, afirmen a CGT. Un altre problema detectat ha estat que la direcció de DYSE hauria intentat substituir els treballadors en vaga per altres operaris d’altres àrees de l’empresa, cosa que tampoc permet la llei. Sigui com sigui, en la primera jornada de l’atur convocat el resultat ha estat positiu per als vaguistes perquè el centra agroalimentari BUNGE “estava molt brut quan hem pogut entrar per veure si algú treballava” ha explicat un vaguista.

De fet, la decisió de convocar vaga l’han adoptat els treballadors després de dos anys d’intentar arribar a una solució negociada amb la direcció de l’empresa.

El grup Clece és un gegant econòmic que té molts tentacles empresarials. En conjunt factura a l’any 1.445 milions, en dades de 2017. Aquell any donava feina a 74.411 persones.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*