Els bombers de la Generalitat estan en peu de guerra. De cara a la campanya d’estiu, els sindicats presents al cos, UGT, CCOO, CATAC i CSIF, han fet palès el seu malestar davant la falta d’interlocució amb la Generalitat i responen trencant relacions amb el conseller Ramon Espadaler.
Antonio del Rio, en nom d’UGT; Joan Biescas, per CCOO i Joan Carles Cerdán, de CATAC han desgranat memorial de greuges que el cos té en relació amb la gestió que realitza el conseller d’Interior, Ramon Espadaler. Els sindicalistes han conclòs que la falta de diàleg els aboca a considerar que ni el conseller ni el director general del cos són interlocutors vàlids amb els quals poder obrir converses. Per tant, rebutgen mantenir qualsevol contacte per la falta d’efectivitat del departament davant els problemes que tenen els bombers professionals catalans des de fa anys i que no se solucionen malgrat les queixes del col·lectiu.
Un exemple de la mala maror que hi ha entre els bombers i el Govern és la penalització que han rebut consistent en el descompte de 1000 euros, aplicat en dues mensualitats, a tots aquells professionals que no han volgut fer dues guàrdies extres programades. En aquest sentit, els sindicalistes creuen que la Generalitat «podia haver escollit moltes alternatives menys agressives envers uns treballadors que porten acumulada una rebaixa salarial del 25% del sou».
Els bombers es queixen que el Departament d’Interior ha presentat la campanya forestal d’estiu del 2015 sense haver-se reunit abans amb els professionals, ni haver informat la part social sobre l’organització de la campanya d’aquest any.
De fet, els dirigents sindicals van indicar que tret de la reunió en què el conseller es va presentar en ser nomenat, no han tingut cap altra trobada ni amb ell ni amb el director general del cos.
L’enfrontament dels sindicats de bombers amb la Generalitat va tenir el punt culminant l’any passat just abans de la campanya d’estiu. En aquell moment es va produir un conflicte quan l’executiu va aplicar per decret una ampliació de 102 hores de treball a tots els bombers per tal de poder així cobrir l’increment de feina que implica la temporada estival.
Precisament els bombers arran d’aquella imposició tenen declarada una vaga, que no té cap efecte a causa que els serveis mínims i la mateixa naturalesa del servei ho impedeixen. La protesta fa més d’un any que dura, tot i el seu simbolisme, i no té traces de frenar.
Falta de personal i càmera fantasma
Altres elements estructurals que enfronten els sindicalistes amb el departament que presideix Espadaler, són la demanda d’augment de plantilla. Consideren els sindicalistes que el 2015 hi ha aproximadament 1.759 professionals operatius i que la nova convocatòria de 132 places no serà efectiva fins a l’any 2017 «perquè un bomber costa dos anys en formar-se» va explicar el representant d’UGT. Tanmateix del relleu no millorar la situació del cos perquè els sindicalistes creuen que els pròxims anys hi haurà una gran quantitat de jubilacions atès que molts professionals compleixen 50 anys, i tenen dret a passar a una segona activitat. En concret consideren que el dèficit al cos és de 600 persones, ara com ara.
Els sindicalistes han passat revista a tot un seguit d’assumptes que té pendents d’aclarir el cos, com serien la falta de material per poder realitzar la seva tasca en condicions, la contractació i gestió dels mitjans aeris, el compliment de les mesures correctores decidides a partir de la crisi que es va produir per l’incendi d’Horta de Sant Joan. També van posar sobre la taula el cas d’una càmera que els sindicalistes anomenen «fantasma». Aquest aparell hauria estat comprat l’any 2010,segons notícies publicades aquell any. L’aparell tindria un cost d’1,4 milions d’euros i no hauria estat utilitzat mai, segons els sindicalistes.