Els treballadors de Catalunya Caixa s’han mobilitzat de nou per instar l’empresa, comprada fa poc pel grup Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) a rebaixar substantivament el nombre de baixes previst en l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).
A l’inici de les converses amb els sindicats l’empresa va fixar el nombre de baixes a Catalunya Caixa en 2.000. El 16 de juliol, els negociadors per part de la direcció van admetre, a través de diversos mecanismes, abaixar el nombre de sortides fins a 1.540. En la reunió de dimarts passat, 21 de juliol, la quantitat es va tornar a matisar, cosa que es considera altament insuficient per part dels sindicats, segons Ignasi Ribera, secretari general d’UGT a CatalunyaCaixa a Catalunya.
Com la proposta de l’empresa ha estat considerada inacceptable pels representants dels treballadors, aquest dimecres s’ha produït una aturada d’una hora en el conjunt d’oficines de l’entitat bancària. La mobilització ha estat valorada molt positivament pel comitè d’empresa. En concret consideren que l’han seguit el 90% de la plantilla. Com acostuma a passar quan es realitzen accions per exterioritzar el malestar dels treballadors, diverses desenes de treballadors, especialment delegats, s’han concentrat davant la seu històrica de la Caixa, a la plaça de la Catedral. Allà, vestits de negre, han exterioritat la seva protesta.
Ribera explica que “hem advertit a la direcció que si no tenen cap oferta important que rebaixi de forma significativa el nombre de baixes no val la pena seguir negociant”.
Tot i que no s’han concretat, per la part empresarial s’han esbossat moviments que reduirien les xifres inicials de baixes. Així, dels 2.000 inicials l’empresa estaria disposada a incorporar els treballadors de CatalunyaCaixa de fora de Catalunya en instal·lacions del grup BBVA.
Després hi ha altres mecanismes que no satisfan els sindicats i que impliquen sortides però no tant traumàtiques com serien pura i simplement els acomiadaments. En aquest sentit, s’ha insinuat que hi podria haver 800 sortides voluntàries i si no hi hagués prou persones que s’hi afegissin es transformarien en forçoses. Això implicaria establir una mena d’incentius econòmics per implementar aquesta reducció. També s’ha parlat de incrementar les excedències de les 520 inicials a 628.
En tot cas, els sindicats consultats consideren que si el Grup BBVA té voluntat es poden minimitzar encara més les sortides. Així, apunten mecanismes de prejubilacions de persones a partir dels 53 anys. També voldrien que les prejubilacions que el grup fa en les altres entitats poguessin ser cobertes per persones procedents de CatalunyaCaixa.
En tot cas, si l’empresa no mou fitxa en la pròxima reunió que s’ha de celebrar divendres vinent el comitè d’empresa està decidit a convocar una jornada sencera de vaga a CatalunyaCaixa, que comportaria també una manifestació dels treballadors pel centre de Barcelona. A darrera hora l’empresa ha comunicat que està disposada a negociar a la pròxima reunió, sense concretar el contingut d’allò que s’ha de tractar ni dir si hi haurà un canvi important sobre la taula.
Els sindicalistes de CatalunyaCaixa estan escamats perquè aquesta reestructuració seria la tercera patida per l’entitat des que es va iniciar el procés de concentració de les caixes. I en tots aquests moviments els més perjudicats han estat els treballadors, que han perdut la feina, mentre que els directius, que han pres les decisions que han dut l’entitat a la situació actual no han estat perjudicats per les conseqüències de les seves decisions.