L’impacte en el consum d’electricitat de la vaga general convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i la Intersindical Confederació Sindical de Catalunya (I-CSC) supera de poc el 10%, segons les dades fetes públiques pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya a les 12 del migdia. Aquests resultats són semblants als que es van produir en les vagues generals dels anys 2010 i 2012 contra la reforma laboral i del 3 d’octubre de 2017 en l’anomenada aturada de país.
A les 17 hores des de els Jardinets de Gràcia s’espera que surti la manifestació convocada pels sindicats com a cloenda a la vaga general. A aquesta mobilització s’espera que s’uneixin els centenars de milers de persones que han convergit a Barcelona en cinc marxes multitudinàries sortides des de Girona, Tàrrega, Berga, Vic i Tarragona.
Segons les dades fetes públiques pel conseller Chakir El Homrani, on més ha incidit la vaga ha estat en les universitats on s’ha arribat al 90%. També hi ha hagut una forta repercussió en el comerç, un sector sovint refractari a seguir les consignes d’aturar l’activitat. un de cada tres funcionaris (30,6%) de la Generalitat ha optat per secundar les aturades i el seguiment entre els sanitaris de l’ICS està sent del 26,3%.
Pel que fa a l’ensenyament, més del 40% del professorat no universitari segueix la vaga, tal com ha manifestat en una piulada el conseller d’Educació Josep Bargalló.
Pel que fa al transport a l’àrea metropolitana, les dades facilitades per les diferents empreses són: Metro: 36% de seguiment. A les 9 hores s’havien registrat un 50% menys de viatges que eñl dia anterior. Autobús: 9,75% de seguiment. Ferrocarrils de la Generalitat: 13,12% de seguiment. Un 50,6% menys de passatgers que un dia habitual. Renfe: 0,94% de seguiment. No hi ha dades de passatgers. Tram: 10% de seguiment, un 40% menys de passatgers que un dia habitual.
Seguiment del 39,8% de les pimes
En molts casos, segons afirmen fonts empresarials, la vaga ha estat feta de comú acord entre l’empresa i els seus treballadors. La patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec, que constata una “alta taxa d’inactivitat”, però un “baix seguiment de la vaga laboral”, segons un comunicat. Segons les seves dades el 39,8% de les pimes catalanes han decidit aturar la seva activitat durant aquest divendres, la majoria d’elles mitjançant acords amb les seves plantilles.
Per la seva banda, la I-CSC considera que el seguiment de la vaga general convocada junt amb l’IAC supera l’aturada del 3 d’octubre de 2017. Aquest sindicat també ha considerat un èxit rotund el seguiment de la vaga general tot destacant la incidència en els àmbits on aquest sindicat té presència, Ensenyament, sanitat i administració pública.
Segons les dades del sindicat independentista, el seguiment en l’ensenyament ha estat del (43% a centres públics, 26% al privat i 35% al concertat), les universitats (amb un seguiment del 90%), els mitjans de comunicació, la sanitat (en aquest cas, amb prop del 40%, a l’atenció primària de l’ICS a Barcelona), l’administració local o alguns mercats, especialment el mercat de la Boqueria i el Central de Tarragona que estan pràcticament tancats. A la Generalitat de Catalunya el nombre de treballadors i treballadores ja superat el 30%.
Especial incidència en el territori han tingut les aturades a les comarques de Girona i al Baix Ebre, on durant el matí se celebraran les primeres manifestacions convocades pels sindicats.