Els residents són metges en formació, però asseguren que treballen com si no ho fossin. Cobren al voltant de 1.000 euros nets al mes i per això es veuen obligats a fer una gran quantitat de guàrdies per assolir un “salari digne”. Davant la precarització en la qual es troben, els residents de medicina de Catalunya han decidit convocar una vaga els dies 21, 22 i 23 de setembre.
Els 3.500 facultatius residents de tots els nivells dels hospitals i centres d’atenció primària estan cridats a la vaga, que té per objectiu la millora de les condicions laborals i retributives, i molt especialment de les condicions formatives dels MIR. El sindicat Metges de Catalunya denuncia el “tracte injust” i el rang de “treballadors precaris” que defineix els metges especialistes en formació des de les retallades sanitàries.
Entre les seves reivindicacions, els residents demanen que el 15% de la jornada ordinària es destini a la formació no assistencial, que es compleixi la jornada laboral ordinària de 35 hores setmanals i que es respecti el descans de 36 hores setmanals ininterrompudes o bé de 72 hores quinzenals, així com les 12 hores de descans ininterromput legalment previstes després d’una guàrdia.
Els residents demanen també un augment del sou base -sense guàrdies-. “Podem guanyar més diners a costa de sacrificar els caps de setmana o fer torns de nit. A Barcelona, els lloguers estan a uns 900 euros; si cobres 1.100 no tens diners per viure”, explica Oriol Miralles, R3 d’oncologia mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Segons Miralles, aquest sou base és “completament insuficient” per al nivell formatiu i responsabilitat que tenen. “L’adjunt supervisa 8 o 10 residents alhora, però a la pràctica vas sol. Un R4 o R5 de qualsevol especialitat fa, bàsicament, el mateix que un adjunt”, assenyala.
La situació dels residents s’ha vist “extremadament agreujada” per la pandèmia del coronavirus, que ha capgirat les condicions de treball i ha afectat la formació i la retribució d’aquests professionals mèdics. “A molts hospitals s’han fet torns de 12 hores i s’han tret les guàrdies, i els residents s’han hagut de quedar amb el sou base”, explica Miralles.
Els MIR estan disposats a desconvocar la vaga si el Departament de Salut aborda les millores que reclamen. Els facultatius van tenir una reunió amb representants del CatSalut el passat dimarts, però expliquen que no han arribat a cap acord.