Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Tot i que l’Ajuntament de Barcelona ha retirat les acusacions particulars als casos Isma i Dani i Roger i Mercader, tots quatre seran jutjats el 30 de juny pels delictes dels quals són acusats tant per la fiscalia com per la Generalitat. Perquè el govern de Catalunya no ha retirat la seva acció particular.
En poques hores la Ciutat de la Justícia de L’Hospitalet veurà els dos casos. Quatre persones jutjades que, en el pitjor dels casos poden acabar perdent la llibertat. El fet que les penes que es reclamen tinguin a veure amb l’exercici del dret de vaga i de les llibertats sindicals fa que aquests judicis tinguin una gran transcendència en l’opinió pública. Però el nombre de processos no s’acaba amb els del 30 de juny. Fins i tot n’hi ha que els seus protagonistes no han volgut esbombar per evitar que la divulgació perjudiqui els denunciats.
Pel que fa al Cas d’Isma i Dani es dóna la circumstància que sense que aparentment es justifiqués, la detenció dels dos estudiants els va suposar més de 30 dies de presó preventiva. I va haver de ser l’Audiència de Barcelona la que va rectificar la decisió presa en el seu dia per la jutgessa de primera instància que, no sols va privar de llibertat els dos detinguts sinó que durant mesos els va impedir, per exemple participar en manifestacions i concentracions, tot això sense que hi hagués cap sentència en la seva contra.
El cas de Roger Sànchez i Saturnino Mercader té també característiques xocants. Per una banda, les penes que es demanen per, segons l’informe policial, haver instat dos comerços a unir-se a la vaga general del 29 de març de 2012. I de l’altra l’alta pena que es demana a Mercader per un concepte tan opinable com desobediència o resistència a l’autoritat, però que en la seva versió penal més dura pot fer que un intercanvi de paraules amb un agent de l’autoritat en dugui a una condemna de fins a dos anys.
Els judicis dels quatre sindicalistes no són una anècdota. Uns dies després es jutjaran també els coneguts com grup Expert, de l’Arboç del Penedès. Es farà onze anys després dels fets i a partir del que sembla una denúncia creuada, és a dir, una denúncia que usualment posa un cos policial per evitar una altra denúncia que espera rebre per presumptament haver-se excedit en les seves funcions. Un element que posa sobre la taula aquest degoteig és pensar el canvi legal que ha fet possible aquest enduriment.
Un element que s’ha posat sobre la taula ara que s’han convocat els judicis orals és la coincidència en les acusacions particulars de l’ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, els dos amb la mateixa força política al darrere, CiU. A més de l’acusació que ha exercit la fiscalia. De fet en alguns casos, com el de Sant Andreu, la denuncia sorgia de la Guàrdia Urbana, tot i que ara, en paraules del nou govern municipal, no s’havien produït danys a propietats de la ciutat.
El cas és que, tal com denuncien els sindicats, CCOO, UGT i també CGT, el que sembla jutjar-se no són casos concrets de transgressió de la norma sinó que el que es buscaria seria evitar exercir el dret de vaga. De fet, si es comparessin els incidents ocasionats durant la vaga general més massiva esdevinguda després del franquisme a Catalunya, la corresponent al 14 de desembre de 1988, quan la mobilització es va fer contra el dit Plan de Empleo Juvenil (PEJ), els incidents registrats durant la mobilització de 2012 van ser infinitament menors als de la vaga general contra Felipe González, que cal recordar que va aturar per desconnexió l’única televisió que es podia veure a l’Estat. Bé, els efectes legals d’una vaga i l’altra són també incomparables, l’acció que ha suposat més denuncies i condemnes és l’esdevinguda fa tres anys.