Hi ha personal interí que ocupa la seva plaça de feina des de fa 3, 5, 10 o 17 anys, però ara la podria perdre si no aprovés un últim procés d’estabilització per als interins que ocupin actualment places de caràcter estructural. Això és el que van pactar el govern espanyol amb Iceta al capdavant i els sindicats CCOO, UGT i CSIF. L’acord també establia una durada màxima de tres anys a la relació d’interinitat i sancions per incompliment. Aquest acord volia respondre a la normativa europea de l’any 1996 que marcava que el màxim de temporalitat en feines estructurals havia de ser del 8%. A Catalunya la mitjana està en un 28% arribant fins a un 70% per exemple entre les treballadores d’escoles bressol que a més són dones en la seva majoria i que fa 11 anys que no veuen convocatòries d’oposicions. L’acord forçava oposicions massives que si s’acaba tramitant com a decret llei hauran de realitzar-se abans del 2025.
Aquesta idea va trobar un xoc frontal per part dels sindicats que conformen la Taula Sindical de Catalunya que ja es van manifestar el 2 d’octubre a la Delegació del Govern amb èxit i que avui han anat a la vaga en defensa d’uns serveis públics de qualitat i per la fixesa i l’estabilitat de tot el personal públic com us explicàvem ja aquí. Així, convocats per la CGT, la CNT, CoBAS, la COS, la IAC i SO, un 7,13% de treballadors públics han seguit la vaga segons el Govern de la Generalitat de Catalunya. Una dada que els sindicats no veuen real.
Altres dades de seguiment a les 12 hores deien que a l’Administració de la Generalitat el seguiment al Departament d’Educació era del 12,59% i a Salut ha estat del 0,58%. El 7,13% de treballadors públics que treballen en empreses públiques que depenen de l’executiu català corresponen a 13.436 treballadors. La participació ha sigut més alta al Departament d’Acció Exterior (17,45%) i en el d’Educació (12,59%).
Fora de l’àmbit de la Generalitat, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha xifrat en un seguiment del 5,34% de mitjana, però entenent que en alguns sectors com en el de l’educació la incidència arribaria fins a un 9,10%. En nombres absoluts, el col·lectiu que més s’ha mobilitzat és dels professors, amb 12.185 vaguistes.
Les dades definitives s’actualitzaran demà i serà aleshores quan els sindicats les puguin valorar del tot. Per ara, asseguren que les xifres són més altes. La CGT ha parlat de fins el 50% dels interins i temporals en vaga que podien fer-ne, entenent que en molts sectors els serveis mínims eren molt elevats i estaven fixats en un 85%, i la IAC per la seva banda xifrava per exemple en un 20% els que han fet vaga en educació.
A banda de les xifres, la vaga venia acompanyada de tot un seguit de mobilitzacions prèvies i també de piquets durant el dia arreu del territori. A Barcelona, el piquet unitari de les 9.30 hores ha passat per davant del Departament d’Economia o per l’edifici de l’Institut Català de la Salut entre altres. A les 12 h han començat una manifestació que ha aplegat fins a 25.000 persones segons l’organització i unes 10.000 segons la Guàrdia Urbana.
Els sindicats consideren que ha estat un èxit perquè, com ha verbalitzat Assumpta Barbens, portaveu nacional de la IAC, s’han pogut mobilitzar tot de treballadors de les administracions públiques, però també perquè tots els sindicats de la Taula s’han pogut coordinar i unit en aquesta vaga. Per la seva banda, Josep Garcia, secretari d’organització estatal d’administració pública de la CGT, ha apuntat que si bé “el seguiment no haurà estat homogeni”, tampoc ha estat “gens anecdòtic”. I és que com ha traslladat: s’ha encetat una lluita “que no és rara”, ja que es porta molt de temps intentant “guanyar l’estabilitat laboral per tot el personal precari del sector públic”. Garcia també ha assenyalat que les reivindicacions dels sindicats estan molt clares, però que sembla ser que també ho estan les intencions del govern espanyol: “saltar-se la legalitat i tenir així un problema de temporalitat crònica enquistada”. En aquest sentit, i com a resposta, Dani Marcos, secretari d’acció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical, valora que el seguiment ha estat important i que els darrers dies hi ha hagut més mobilització que mai per part de la plantilla d’interines. Davant la més que probable aprovació de la llei el proper mes, veuen amb bons ulls la demostració de força dels treballadors i treballadores públics com a pas per seguir sumant gent, exigir la fixesa i trobar una solució a la precarietat a la que es veuen abocats.
La manifestació ha baixat via Laietana i no ha parat en cap moment l’activitat. Pots de fum han omplert el cel i tot de càntics han dinamitzat el recorregut. Entre aquests, alguns dedicats a Iceta animant-lo a fer-se interí, altres assenyalant que “la solució és l’estabilització” i exigint que “cap interina al carrer” o afirmant que “les que hi som, ens quedem”. Just abans de girar cap a Sant Jaume, un centenar de persones s’han apropat fins a la seu de CCOO per acusar-los de traïdors i esquirols.
En aquest sentit, un cop s’ha arribat a la plaça Sant Jaume, alguns dels parlaments han anat dirigits a aquests dos sindicats. Com ha denunciat Isabel Vallet, de la Coordinadora Obrera Sindical, “els sindicats majoritaris no només estan sent còmplices d’abusar de la temporalitat, sinó que són necessaris per mantenir-nos precàries”, ha afegit que aquests “estan lluitant contra els nostres drets perquè si esdevenim fixes ells perden els seus negocis amb els cursos d’oposicions” i ha demanat que s’acabi la connivència amb els sindicats majoritaris. També ha aprofitat per recordar que la fixesa és merescuda com a dret i per haver patit durant anys aquests abusos de temporalitat, ja que són insostenibles i que, a més, són una situació que només afavoreix que els serveis públics “siguin cada vegada més precaris i que hi hagi un pretext per privatitzar i externalitzar per part dels governs autonòmics dels Països Catalans i per part del govern de l’estat espanyol”.
Les intervencions de la resta de sindicats han estat més curtes i dirigides a felicitar tots els assistents per la feina feta i a seguir la lluita contra aquest abús i per tombar l’Icetazo. També s’ha generat un espai on les diverses plataformes d’interines s’han pogut expressar. Algunes han volgut animar a donar suport a la moció que ara la CUP ha dut al Parlament en defensa dels treballadors del sector públic. A més, la Plataforma d’Interines de Catalunya ha assenyalat que el 70% d’interines de l’administració són dones i que d’aquestes unes 20.000 són majors de 50 anys amb càrregues familiars. Han animat també que donat que la lluita no ha acabat, ja que ara el decret es troba en període d’esmenes, que és el moment d’accionar el carrer i fer incidència.
Des de la Plataforma d’interines TEEI (Tècniques Especialistes en Educació Infantil a P3), que fa temps que es manifesten per l’especialitat del seu cas que ja va iniciar un procés, han explicat que de les oposicions forçades que van fer per ara només saben una nota. Amb això no saben com quedaran ni si seran fixes a la plaça que ja ocupen ara en frau de llei algunes des de fa 16 anys.
Així, veient quina és la imatge global, la lluita dels milers i milers de persones en abús de temporalitat ha començat ara amb alguna mobilització que es remunta al 2 d’octubre i una suma de forces en format de vaga general del sector públic, però seguirà endavant. I més ara, diuen, que s’ha demostrat el suport que tenen tots els treballadors públics, siguin de l’àmbit que siguin, com un de sol.